blank

Ambasador SAD-a Kristofer Hil u poseti SVM-u

Danas je u zvaničnoj poseti u Savezu vojvođanskih Mađara bio ambasador Sjedninjenih Američkih Država, Kristofer Hil.

blank
Foto: Subotičke.rs

Primio ga je predsednik stranke SVM-a Balint Pastor koji je istakao da je ova stranka mnogo uradila u očuvanju identiteta zajednice u Vojvodini, upoznao ambasadora sa ulogom koju kao stranka imaju na političkoj sceni, ali i unapređenju odnosa između Srbije i Mađarske.

„Razgovorali smo o projektima, očuvanju identiteta, kao i o koaliciji sa SNS. Partnerstvo u poslednjih 10 godina je od istorijskog pomirenja između srpskog i mađarskog naroda, donelo mnogo toga dobrog za pripadnike mađarske zajednice u Srbiji i za pripadnike srpske zajednice u Mađarskoj, kao i za sve građane u obe države“, naveo je Pastor u izjavi novinarima.

On je istakao da je partnerstvo donelo fokus na zajedničke infrastrukturne i privredne projekte.

„Smatram da, ono što su Mađari i Srbi postigli može da posluži kao primer i ostalim relacijama u regionu. Mi želimo i dalje da radimo na izgradnji što boljih odnosa između Srbije i Mađarske, da očuvamo samostalnost i integritet naše zajendice“, rekao je Pastor.

Američki ambasador Kristofer Hil istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je bio u prilici da ponovo razgovara sa gospodinom Balintom Pastorom sa kojim je razgovarao o velikom broju tema vezanih za Suboticu. Izrazio je nadu da će ova zajednica nastaviti sa napretkom, kao i do sada.

“Mi u SAD imamo pripadnike mađarske zajednice koja je veoma živa i aktivna. Drago mi je i što ih imamo i u našoj zemlji. Posebno bi trebalo obratiti pažnju na načine na koje je mađarska zajednica ovde našla rešenja za mnoge stvari u odnosu na druge narode i kako je svoj položaj rešila, što bi mogao da bude obrazac koji valja slediti i u drugim delovima Srbije gde žive pripadnici drugih manjina, vredelo bi usvojiti neke odnose koji ovde postoje“ – ocenio je Kristofer Hil.

On je rekao da način na koji Subotica čuva svoje kulturno i arhitektonsko nasleđe i koliko pažnje tome posvećuje, doprinosi da se svi ljudi koji ovde žive osećaju ponosnim. Dodao je da on živi sa svojom suprugom u Beogradu, a da je ponekad zaista prijatno izaći iz Beograda i videti nešto drugo, zahvalivši se domaćinima na gostoprimstvu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.