blank

Cena struje za privredu neće biti mnogo veća

blank

Imaćemo dovoljno nafte, jer ćemo je uvoziti kao i do sada od Iraka, Irana, Saudijske Arabije…

Urednica portala „Energija Balkana” Jelica Putniković izjavila je da, prema informacijama koje ima, cena struje za privredu neće biti mnogo veća od sadašnje i istakla da je Srbija u odnosu na druge zemlje napravila mnogo bolji privredni milje za industriju i privredu uopšte, jer mogu da računaju na stabilnu cenu struje.

Putniković je za Tanjug navela da je to što je, pored najavljenog povećanja cene struje za domaćinstva od 1. septembra, rečeno da neće biti novog poskupljenja, sigurno svima jedna vrsta utehe i da se ne plaše da će doći do nekog velikog poskupljenja u oktobru ili možda kasnije tokom zime.

„Treba da bude saopštena cena struje za privredu i prema nekim mojim informacijama ona neće biti mnogo veća od sadašnjih 75 evra po megavat satu tako da se nastavlja subvencija i za privredu”, rekla je Putniković.

Komentarišući to što mnogi poslodavci širom Evrope najavljuju da će zbog visokih cena energenata na svoje firme staviti katanac, Putniković je rekla da se to već dešava u nekim zemljama.

„Lideri velikih kompanija su najavili da će morati da zaustave proizvodnje i to bi moglo da izazove mnogo veće ekonomske posledice od same cene energenata jer ako zaustavite jednu hemijsku fabriku kao što je BASF koja proizvodi sirovine za petrohemijsku, farmaceutsku industriju, vi bukvalno imate prekid u lancu proizvodnje koji je teško nadomestiti jer nema drugih proizvođača”, rekla je Putniković.

Podsetila je da je Velika Britanija još prošle godine imala problema sa skupim energenatima i da su u toj zemlji zatvoreni neki mali distributeri energije.

Putniković je podsetila i da je Evropska unija donela paket po kome JANAF neće hteti da transportuje rusku naftu preko jadranskog naftovoda, to jest paket po kome zabranjuje pomorski dovoz u luke ruske nafte što će važiti i za luku Omišlaj i za sve druge evropske zemlje.

Međutim, istakla je da ćemo mi imati dovoljno nafte jer možemo da kupimo bilo koju drugu naftu, navodeći da ćemo je uvoziti kao i do sada od Iraka, Irana, Saudijske Arabije.

„Puno zemalja prodaje naftu na Mediteranu i od njih može da se kupi i uveze”, rekla je Putniković i istakla da nema opasnosti i da neće biti nestašice nafte i naftnih derivata.

Dodala je da je to što je Evropska unija donela pomenuti paket dovelo do toga da je Rusija počela jeftinije da prodaje svoju naftu, pa je cena nafte sada pala i više nije 120 već oko 100 dolara po barelu.

Politika

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.