blank

U Subotici obeležen Međunarodni dan nestale dece

 
blank

Fondacija ,,Tijana Jurić“ još jednom podsetila na važnost uvođenja ,,Amber alert“ sistema u Srbiji

Tijana Vučinović

Tokom 2020. godine prijavljen je nestanak 1.372 punoletna lica od kojih je pronađeno 1.280, kao i 1.147 maloletnih, od kojih je pronađeno 1.103 – saopštila je Fondacija „Tijana Jurić”, povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale dece koji je obeležen u Subotici i Vlasotincu.

blank

Program kod Nove fontane otvoren je nastupom Dečjeg hora ,,Čuperak“, a potom je usledila predstava ,,Nevidljivi“, koja poručuje da je veoma važno da nestali ne budu zaboravljeni, pošto se nestanci dešavaju svakodnevno, a svest o neophodnosti da se javnost o tome alarmira je još uvek niska.

“Baš zbog toga, Fondacija ,,Tijana Jurić” se od 2015. godine bori za uvođenje Amber Alerta – sistema za brzo alarmiranje javnosti u slučajevima nestale dece. Radi se o sistemu koji je jedan od najefikasnijih načina da se što pre proširi vest i poveća verovatnoća pronalaska deteta”, navedeno je u saopštenju pomenute fondacije.

Njen osnivač Igor Jurić ističe da je ovaj dan od izuzetnog značaja za celu državu, jer se u poslednjih nekoliko godina pokazalo da je problem nestale dece zaista ozbiljan, kao i da ima slučajeva u kojima je država zakazala.

blank

– Izuzetno sam zahvalan, ne samo Subotičanima, već svim građanima koji podržavaju naš rad i što ćemo, siguran sam u to, izgurati zajedno ovu inicijativu da država jednom shvati da bezbednost dece nije opcionalna nego obavezna stvar za svakog građanina naše zemlje – navodi Jurić.

Fondacija ,,Tijana Jurić” pokrenula je veliki broj projekata i u toku cele godine održava niz radionica širom Srbije.

blank

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.