blank

GRADSKA SKUPŠTINA Ko je umakao prste u teglu sa pekmezom i zašto nije praćen trag novca?

blank

“Meni je rečeno da su propusti u projektno-tehničkoj dokumentaciji normalni za jedan takav kapitalni projekat”, tvrdi gradonačelnik

Odbornici gradske skupštine danas su usvojili izmene ovogodišnjeg programa poslovanja preduzeća Park Palić koje omogućavaju nastavak izgradnje akva parka. Šef Odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS), Miroslav Milojević, izneo je niz optužbi u vezi sa izgradnjom akva parka i radom preduzeća Park Palić, tvrdeći da nakon što je Ištvan pastor pozvao inspekciju nije dalje praćen trag novca, jer ono što sada vidimo na mestu izgradnje akva parka, prema Milojeviću, ne odgovara novku koji je tamo potrošen.

Milojević tvrdi da postoji veliki problem u vezi sa radom preduzeća Park Palić od 2016. do 2020. godine, kada je tim preduzećem gazdovala Srpska napredna stranka.

– Na Paliću se od 2016. do 2018. godine ništa nije dešavalo. Sada se gradi akva park, bez pratećih objekata, kao što su hoteli koji bi potpomogli održavanje tog objekta. Utrošeno je oko 5 miliona evra, a na tom objektu je izgrađeno veoma malo. Kada je vlast promenjena 2020. godine i gazdovanje ovim preduzećem preuzeo Savez vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor je davao izjave o nepravilnostima koje su se dešavale tada“, podseća Milojević.

Prema Milojeviću, angažovana je budžetska inspekcija u vezi sa izgradnjom akva parka, čiji je izveštaj, kako Milojević tvrdi, potom prosleđen ovdašnjem građevinskom inspektoru.

– Smatramo da to prosleđivanje inspekciji pokazuje da se tu desio neki politički dil, da se uđe u mirne vode, da se ne talasa o tome šta se desilo u prethodnom periodu. Smatramo da je taj izveštaj trebalo da stigne u policiju, u privredni kriminal i u tužilaštvo, da eksperti isprate trag novca, na koji način i koliko su plaćene pojedine pozicije – kaže Milojević, izražavajući sumnju da su se dogodile krupne malverzacije u vezi sa izgradnjom akva parka od 2018. do 2020. godine.

– Nije postojala politička volja za to, ali pošto ovakva krivična dela ne zastarevaju 15 godina, nadamo se da će neka buduća vlast da istraži šta se sve desilo u tom periodu – tvrdi Milojević.
Odgovarajući na Milojevićeve optužbe, gradonačelnik Stevan Bakić rekao je da pojedini opozicioni odbornici svesno ili iz neznanja u svojim obraćanjima prećutkuju mnoge stvari, a one koje izgovore ne odgovaraju istini.

blank

“Polemika oko akva parka, spa i velnes centra na Paliću nije bila potrebna, posebno ne insinuacije pojedinih opozicionih odbornika, vezane za taj projekat, da je neko, navodno, ‘umakao prste u teglu sa pekmezom’. Informacija odbornika iz redova opozicije izrečena sa skupštinske govornice o tome ko je pozvao budžetsku inspekciju je neistinita. Istina je da je budžetska inspekcija došla na zajednički poziv koji smo uputili Ištvan Pastor i ja. Konstatacija da je zapisnik budžetske inspekcije poslat građevinskom inspektoru takođe je netačna. Istina je da je zapisnik budžetske inspekcije poslat na adresu Skupštine grada Subotice i direktorke Društva sa ograničenom odgovornošću ‘Park Palić’.

Tačno je da postoje određeni propusti, ali se oni odnose na projektno-tehničku dokumentaciju vezanu za taj projekat. Meni je rečeno da su takvi propusti u projektno-tehničkoj dokumentaciji normalni za jedan takav kapitalan projekat.

Ideja da se na Paliću izgradi akva park, spa i velnes centar je zaista odlična, ali kad se krenulo u realizaciju tog projekta 2020. godine je, nažalost, počela pandemija kovida 19, a potom je došla i ekonomska kriza koja je dovela do višestrukog povećanja cena građevinskog, kao i mnogih drugih materijala. Potom su usledili energetska i ukrajinska kriza, ali naša država je obezbedila nedostajuća sredstva. Grad Subotica je opredelio 113 miliona dinara tako da očekujemo da će nedostaci u samom projektu biti otklonjeni i da će izgradnja akva parka, spa i velnes centra na Paliću uskoro biti završena, tim pre što svi dajemo sve od sebe i što je to naš zajednički interes”, naveo je Bakić.

Šef odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Janoš Nagel, rekao je da se opoziciji “priviđaju određene stvari” oko izgradnje akva parka koje se tiču ogromnih zloupotreba i da zbog toga ovaj projekat nije ni do danas završen.

– Mi to ne vidimo tako. To je velika investicija. Nadležna inspekcija je obavila provere i utvrđeno je da nije bilo takvih propusta na koje opozicija pokušava da ukaže, sa očiglednom namerom da posvađa dva člana vladajuće koalicije, SVM i SNS – tvrdi Nagel. – Od trenutka obezbeđivanja drugog dela finansijskih sredstava od strane Republike, taj projekta će biti završen za manje od godinu dana. Vrednost građevinskih radova je 340 miliona dinara. Očekujemo u toku godine, kada bude rebalans republičkog budžeta, da se obezbedi još 500 miliona dinara za konačnu realizaciju ovog projekta“, kazao je Nagel.

Tokom zasedanja lokalnog parlamenta rečeno je da je od Republike obezbeđeno 230 miliona dinara za nastavak izgradnje akva parka i uređenje starog termalnog bazena na Paliću, dok je sa pokrajinskog nivoa obezbeđeno 36,5 miliona dinara za sanaciju Vikend naselja na Paliću.

Odbornici su usvojili trogodišnji program energetske efikasnosti Grada Subotice, a doneta je i odluka o osnivanju Budžetskog fonda za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 17 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija povolјno će uticati na

Detaljnije »
blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.