blank

STIGAO ODGOVOR Evo šta Republički hidrometeorološki zavod kaže o suši na području Subotice

blank

“Dugotrajne visoke temperature vazduha veoma nepovoljno uticale na useve, prekidale fiziološke procese kod biljaka i dovodile do toplotnog stresa. To su veoma nepovoljni vremenski uslovi kada se biljka bori protiv uvenuća, tako da su usevi bili ugroženi i očekivani su umanjeni prinosi”, navedeno u odgovoru RHMZ-a našoj redakciji

Nakon protesta subotičkih poljoprivrednika i dobijanja nezvanične informacije da je tokom njihovog razgovora sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, ali i u drugim prilikama, pominjan Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ), naša redakcija zatražila je informacije od pomenute ustanove u vezi sa očiglednom sušom na području Subotice.

U pisanom odgovoru, koji je imejlom u našu redakciju stigao danas, RHMZ navodi da je područje Subotice ovog leta obeležilo je veoma toplo i suvo vreme.

“Od početka juna do 20. avgusta 2022. na području Subotice registrovano je 114 mm padavina (GMS Palić), ali to je na žalost značajno manje od prosečnih vrednosti za ovaj deo leta, a takođe i značajno manje od potreba biljaka. Manjak padavina pratile su visoke maksimalne temperature vazduha, tako da je zabeležena pojava tri toplotna talasa: prvi krajem juna i početkom jula, drugi u poslednjoj dekadi jula i treći početkom avgusta.

Dugotrajne visoke temperature vazduha veoma nepovoljno su uticale na useve, prekidale fiziološke procese kod biljaka i dovodile do toplotnog stresa. To su veoma nepovoljni vremenski uslovi kada se biljka bori protiv uvenuća, tako da su usevi bili ugroženi i očekivani su umanjeni prinosi”, navedeno je u odgovoru RHMZ-a.

EVO ŠTA O SUŠI NA SEVERU BAČKE KAŽU PODACI EVROPSKE KOMISIJE.

Odgovor RHMZ-a nedvosmisleno potvrđuje ono što je svima, osim možda nekolicini političara, od početka bilo jasno: da je subotički atar i pretrpeo veliku sušu i da su prinosi suncokreta, a naročito kukuruza desetkovani.

Podsetimo, subotički poljoprivrednici tvrde da im je tokom nedavnih razgovora u kabinetu predsednika pokrajinske vlade Igora Mirovića rečeno da Grad Subotica treba da formira komisiju koja će utvrditi činjenice i proceniti štetu od suše, nakon čega bi se stekli formalni uslovi da se zvanično zatraži proglašenje stanja elementarne nepogode u našem kraju, kako bi poljoprivrednici ostvarili pravo na nadoknadu štete.

Gradonačelnik Stevan Bakić u početku je tvrdio da pomoć poljoprivrednicima nije u njegovoj nadležnosti, da bi, nakon sastanka poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, okrenuo ploču. Grad je konačno počeo da razmatra način na koji može da pomogne poljoprivrednicima, ali su ti razgovori, kako Subotičke.rs nezvanično saznaju, praktično zapali u ćorsokak.

EVO ŠTA O SUŠI KAŽU U STAROM ŽEDNIKU.

Dokle su razgovori poljoprivrednika sa Gradskom kućom na temu pomoći odmakli, da li je u Gradsku kuću konačno stigao dopis iz pokrajinske vlade o fomiranju komisije za procenu štete, šta im je gradonačelnik posle svega rekao na tu temu i šta poljoprivrednici kažu o odgovoru RHMZ-a našoj tredakciji čitajte u intervjuu koji ćemo uskoro objaviti sa Miroslavom Matkovićem, vođom subotičkog protesta poljoprivrednika.

NAŠ PRETHODNI INTERVJU SA MIROSLAVOM MATKOVIĆEM PROČITAJTE OVDE.

Gradonačelniku Stevanu Bakiću naša redakcija danas je uputila još jednu molbu za intervju na temu pomoći subotičkim poljoprivrednicima, ali i drugim temama. Bakić nam nije odgovorio na prvu molbu, upučenu ore nekoliko dana. Slična situacija dogodila se pre dve godine, kada nam je iz Bakićevog kabineta najpre obećan intervju, da bi na kraju Bakić od njega odustao iz nama nepoznatih razloga.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.