blank

Kako bi danas izgledao Jugo, Fića, Stojadin? (VIDEO)

YouTube video

Još malo pa će biti 15 godina kako Zastava – fabrika automobila više ne postoji. Automobilska industrija koja je polovinom prošlog veka neke najpoznatije modele pravila u stotinama hiljada komada, prestala je da postoji 21. novembra 2008. godine. Do svog zatvaranja, proizvela je više od četiri miliona automobila od kojih je samo popularnih „fića“ bilo skoro milion.

Svi smo vozili Zastavu. To je bio prodični automobil kojim su se stvarale uspomene. Vozili su se, „Tristać“, „Jugo“, „128“, „Zastava 101“ – Stojadin . Retko se sad viđaju na putevima, a i kad ih ugledate, mala iskra nostalgičnosti se probudi u svima starijima od dvadeset godina.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ipak, automobili Zastave nastavljaju da postoje, i to u novim linijama. U trenucima dokolice, ako je za jednog web dizajnera to moguće, Laslo Nađ Perge udahnjuje nov život starim Zastavinim vozilima.

Kao i sve dobre stvari, ideja je došla sasvim slučajno. Više od dve decenije Laslo crta automobile. Jedino se menjala tehnika ili alat kojim je crtao. Nove tehnologije, ali i njegov posao dale su mogućnost da se automobili „stvaraju“ u virtuelnom svetu. Laslo kaže da nije siguran šta je bilo prvo: Da li je kreativnost u crtanju vozila podstakla da postane web dizajner ili je dizajn iz njega „izvukao“ nove Zastava modela.

blank
Foto: Subotičke.rs

Bilo kako bilo, možda Zastava ne bi zatvorila svoje proizvodne trake, da je videla radove ovog zaljubljenika u četvorotočkaše iz kragujevačke fabrike. Možda bi Laslo Nađ Perge bio novi Đorđeto Đuđaro koji je zaslužan za vizuelni identitet mnogih automobila kao što su Lamborgini, Alfa Romeo, BMW, Golf pa i Jugo Florida.

Oaj skromni umetnik ne bavi se samo crtanjem automobila. Zaslužan je i za vizuelne identitete nekoliko subotičkih firmi. Sebe je pronašao u vizuelnom, pa ne čudi što oko sebe vidi i ono što drugi ljudi ne primećuju. Gradska kuća Subotica čita se kao otvrena knjiga ako znate gde da gledate.

Zainteresovan za istoriju Mađara, naučio je mađarske rune, a kad znate kako one izgledaju, biće jasno da ih u mađarskoj secesiji koja preovladava u Subotici, ima na svakom mestu. Laslov cilj je da o runama koje je naučio da čita, napiše knjigu, a svesrdnu pomoć ima u svojoj porodici, koja zajedno sa njim, gradi mali svet porodice Nađ Perge.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 25 stepeni Celzijusa. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.