blank

Kako se izboriti sa visokim temperaturama (VIDEO)

YouTube video

Tokom ove nedelje temperature će ponovo biti u porastu, a očekuje nas i visok UV indeks zračenja. Temperature od preko trideset stepeni Celzijusovih umeju da budu iscrpljujuće kako za stariju, tako i za mlađu populaciju. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, hroničnim bolesnicima se savetuje izvestan oprez, a kao meteoropatske reakcije mogu se javiti glavobolja i smanjena koncentracija.

Specijalista opšte medicine dr Verica Dronjak iz Doma zdravlja istakla je za Subotičke.rs da je za lakše podnošenje visokih temperatura i UV zračenja neophodno laganije oblačenje, unošenje dovoljno tečnosti, ali i rashlađivanje prostorija.

 

blank

 

‒ Veoma je bitno da osobe ne izlaze napolje od 10 do 17 časova, kada su najintenzivnije vrućine, ali je važno i oblačenje laganije i komotne garderobe od prirodnih materijala, svetlih boja, kao i nošenje zaštitnih naočara sa UV filterima. Takođe, šeširi sa širokim obodima, ali zaštitne kreme sa visokim UV faktorom ‒ poručila je doktorka Dronjak.

Rashlađivanje često može da olakša boravak i napolju i unutra.

‒ Rashlađivanje prostora ali i samih osoba je veoma važno. Prostor se rashlađuje pre svega u toku noći ili u ranim jutarnjim satima, provetravanjem ‒ navela je i dodala da sa klima-uređajima treba biti oprezan. Istakla je da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bi trebalo da bude veća od sedam stepeni.

 

blank

 

U vrelim danima od izuzetnog značaja je i tuširanje i kupanje mlakom vodom, ali i prilagođena ishrana.

‒ Preporučeno je da se ne unose koncentrovani i gazirani sokovi, alkohol, kao ni pića puna kofeina. Trebalo bi jesti što više supa, čorbi i svežeg voća i povrća. Treba izbegavati previše proteina, začina i soli ‒ rekla je doktorka.

 

blank

 

Istakla je da bi trebalo izbegavati fizičko naprezanje tokom najvećih vrućina, jer može doći do kolapsa, iscrpljenosti, sunčanice i toplotnog udara.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјne biometeorološke prilike pogodovaće svim

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.