blank

Mladi subotički atletičari neprikosnoveni na Kupu Vojvodine

blank

 

Prethodni vikend je bio jedan od najboljih vikenda za srednjeprugaško trčanje u Subotici od osnivanja Atletskog kluba “Spartak” , jer su na Kupu Vojvodine, održanom na atletskom stadionu u Sremskoj Mitrovici, Darijo Bašić Palković (2004) i Maksim Puškar (2003), puleni trenera Zvezdana Kalmara, u trkama na 8oo i 1.500 metara osvojili prvo, odnosno drugo mesto u obe trke.

U subotu, po blago vetrovitom i prohladnom vremenu, u trci na 1.500 metara, Maksim Puškar je poveo od samog starta, nametnuo tempo koji velika većina atletičara njegovog godišta teško da može da prati. Do oko hiljaditog metra pratio ga je samo Darijo Bašić Palković, da bi na kraju Puškar istrčao izuzetnih 3:54:40 postavivši novi lični rekord i juniorski rekord Subotice, približivši se apsolutnom rekordu Subotice starom preko 65 godina koji je još 1965. godine istrčao čuveni Bela Futo, dok je Darijo Bašić Palković zauzeo drugo mesto oborivši takođe ličnog rekorda od 4:03:9. Dariju je ovo bila prva zvanična trka na 1.500 metara.

Drugog dana dogodilo se ono o čemu su generacije subotičkih atletičara samo sanjale. Oboren je apsolutni  rekord Subotice u trci na 800 metara koji je još 1967. godine postavio Lazo Svilenko i koji je do juče iznosio 1:53:4.

Puškar je od starta prosto poleteo. Za 55 sekundi pretrčao je prvu polovinu staze.  Opet niko osim Bašić Palkovića nije mogao da ga isprati, da bi ga potom Bašić Palković kao brzi voz obišao.

Na 200 metara do cilja Bašić Palković je po dogovoru pokrenuo odlučujući sprint. Prema rečima trenera kalmara, trka je pokazala da svi zajedno nisu uludo radili poslednjih 8 godina. Bašić Palković je oborio rekord Subotice zaustavivši štopericu na 1:53:24.

Maksim Puškar bio je drugi, oborivši lični rekord na 800 metara (1:58:46).

Ovim je, kako Kalmar navodi, Puškar stavio krunu na fantastičnu sezonu pokazavši da je najbolji mlađi junior u Srbiji, jer je među najbržima na 800 metara. Sledeće nedelje, u finalu Kupa Srbije mogao bi da ostvari i najbolji rezultat za mlađe juniore na 800 metara, dok je, kako Kalmar tvrdi, na 1.500, 3.000, 5.000, 10.000 ubedljivo najbrži atletičar i jedan od najuniverzalnijih mladjih juniora u istoriji srpske atletike.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.