blank

N1: Frilenseri o novom poreskom zakonu – Obaveze veće od prava

Ministarstvo finansija je kroz izmene postojećeg propisa o porezima na dohodak građana frilenserima omogućilo plaćanje nameta na rad prema dva modela, po sopstvenom izboru. Razlikuju se po visini poreskog oslobođenja i poreskoj stopi. Novina je što će ovoj kategoriji radnika – a tu je reč najviše o programerima, profesorima jezika, dizajnerima, prevodiocima i drugim građanima koji najčešće prihoduju radom preko interneta – biti priznat penzijski staž, a omogućiće im se i zdravstveno osiguranje kroz plaćanje doprinosa.

blank

Oporezivanje frilensera, kao što je portal N1 već pisao, biće kroz izmene i dopune, uključeno u postojeći Zakon o porezu na dohodak građana. Propis je još u formi nacrta, a poslednje primedbe na nova rešenja Ministarstvu finansija mogu da se upute zaključno sa 14. novembrom.

Koliko tačno ima frilensera u Srbiji – niko precizno nije izbrojao. Samo preko internet platformi, a prema analizama Centra za istraživanje javnih politika, u Srbiji radi oko 100.000 ljudi. Novi poreski propis odnosi se, praktično, na građane koji nisu zaposleni, nemaju registrovanu firmu ili preduzetničku agenciju, a koji ostvaruju prihode u Srbiji od fizičkih lica, a iz inostranstva od fizičkih i pravnih.

Nacrt zakona predviđa da se porez i doprinosi za penzijsko i zdravsteno osiguranje prijavljuju i plaćaju kvartalno – četiri puta godišnje.

Prema prvom načinu obračuna, od tromesečnih prihoda frilensera oduzima se 96.000 dinara takozvanih normiranih troškova, i na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 20 odsto.

Prema drugom modelu, od tromesečnih prihoda oduzimaju se normirani troškovi od 57.900 dinara ali se oduzima još i 34 odsto ostvarenih prihoda svakog konkretnog frilensera. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto.

N1, Foto: Unsplash

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas sunčano i toplo

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 27 stepena Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu uticati relativno povolјno

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.