blank

Nova.rs: Tikvice poskupele sa 60 na 150 dinara, odnosno za neverovatnih 150 odsto!

Zvanična statistika pokazuje da je inflacija u septembru iznosila 14%. Kada pitate građane šta je poskupelo, njihov odgovor je vrlo jednostavan – sve. Prema računici Nova.rs, neki prehrambeni proizvodi su poskupeli i preko 100 posto. Ipak, šampion poskupljenja su tikvice koje su poskupele sa 60 na 150 dinara, odnosno za neverovatnih 150 odsto.

blank

Meso – skuplje i pored ograničenja

Meso je samo prvi u nizu proizvoda čija je cena sve viša. Iako je do skoro meso bilo sastavni deo ručka, za mnoge građane ono polako, ali sigurno postaje luksuz. Tako je kilogram svinjskog buta 20. jula koštao 709 dinara, i to jer je Vlada ograničila cenu. Danas, tačno tri meseca kasnije, njegova cena je 750 dinara.

Međutim, na nivo od 750 dinara svinjski but se „popeo“ još u avgustu, kada je Vlada izmenila Uredbu o ograničenju cena svinjskog mesa, te je dozvolila da upravo ovo bude najviša cena. Dakle, mera Vlade koja treba da pomogne u suzbijanju inflacije nije zapravo pomogla. Tako je nakon samo jedne njene izmene, kilogram svinjskog buta poskupeo 5,78 odsto.

Iako je delovalo da će pileći file uspeti da odoli poskupljenju, situacija je drugačija. Nakon što je u septembru pojeftinilo za 12 dinara – sa 792 na 780, sad košta 800 dinara po kilogramu. Dakle, za tri meseca, pileći file poskupeo je za oko jedan odsto.

Pileća krilca, koja su i pre rastuće inflacije u Srbiji bila jedna od najjeftinijh vrsti mesa, poskupela su, u periodu od tri meseca, za 65 dinara. Tako je u julu za kilogram ovog mesa bilo potrebno platiti 295 dinara, dok je danas, tačno tri meseca kasnije, njegova cena 360 dinara. To je poskupljenje od čak 22,03 odsto.

Iako su pod ograničenjem države, cene brašna porasle su za 13, odnosno 15 odsto, a drastično je poskupeo i šećer. Dok je u julu kilogram koštao 97, sada košta 110 dinara. Za tri meseca, to je poskupljenje od 13,4 odsto.

blank

Šta je sa cenama koje nisu zamrznute?

Iako je dugotrajno UHT mleko od 2,8 odsto mlečne masti neko vreme bilo zamrznuto, nedavno je Vlada ukinula tu meru, a potrošače je u prodavnicama dočekala prava eksplozija cena.

Dok je u julu cena bila 125 dinara, u septembru je ipak snižena na 115. Međutim, nakon ukidanja Uredbe, desilo se upravo ono na šta su ekonomisti upozoravali – cene su naglo porasle. Tako je sada cena ovog mleka 142 dinara, a na samom početku meseca, nekoliko dana nakon prestanka važenja Uredbe, bila je i viša.

Dakle, ovaj osnovni proizvod je, samo u proteklih mesec dana, koliko dugo je njegova cena „odmrznuta“, poskupeo 23,48 odsto.

Izvor: Nova.rs
Foto: pixabay

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 17 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija povolјno će uticati na

Detaljnije »
blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.