blank

Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta (VIDEO)

YouTube video

 

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležen je u Subotičkoj sinagogi, nastupom učenika Muzičke škole i gimnazije, kao i predavanjem dva istoričara koja su posetiocima pokušali da približe sve strahote pogroma Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Ovo je drugi put da se organizuje u Subotičkoj sinagogi ovakav vid manifestacije kako bi mlađe genercije naučile kroz muziku i istoriju kroz kakav pakao su prolazile žrtve holokausta, evropski Jevreji čije je postojanje nacistička Nemačka pokušala da izbriše.

27. januar se uzima kao datum ovog Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta jer je tad Crvena armija 1945. godine oslobodila jedno od najgorih mesta na svetu.

blank
Foto: Subotičke.rs

Da se ne zaboravi i da se nikada ne ponovi – motivi su Javnog časa u Subotičkoj sinagogi.

Istorija je učiteljica života, a profesor istorije Dušan Pavlović svoje predavanje o Holokaustu bazirao je na rečenici – Samo da se nikad ne ponovi. Ni skoro 80 godina od oslobađanja Aušvica, milioni ljudi koji su pobijeni na neverovatno svirepe i mučke načine, nije bilo dovoljno da se svetske rane zaleče.

Po rečima Alberta Papa, učenika drugog razreda Gimnazije – Holokaust je najtragičniji događaj 20 veka i važno je prisećati se toga kako se nikada više nikome ne bi dogodio.

“Događaji i okolnosti koje su se odigrale pre Holokausta su veoma mučne i na njih su uticale pojave kao što su ksenofobija, rasizam, siromaštvo, antisemitizam, koji se pojavljuje od kraja Prvog svetskog rata u Evropi, ne samo u Nemačkoj. To je rezultat ne samo antisemitizma, već i brojnih drugih činilaca”, istakao je Albert Pap.

Muzika je univerzalni jezik duše, a sinoć je ta duša plakala.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Pretežno sunčano

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 11 do 23 stepena Celzijusa. Relativno povolјne biometeorološke prilike pogodovaće svim

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.