blank

Pljušte smene u subotičkoj bolnici

blank

Sada već bivši načelnik Službe za hirurgiju, dr Edgar Ormai, imejlom obavestio direktora i kolege da, nakon njegove smene, načelnici odbijaju da vode odeljenja i odgovaraju za rad. Hodnicima odjekivale najvulgarnije psovke.

Branko  M. Žujović

Direktor subotičke bolnice, Slobodan Puškar, smenio je u utorak glavnu bolničku medicinsku sestru Ljiljanu Cvijić i svog pomoćnika koji je istovremeno bio i načelnik Službe za hirurgiju, dr Edgara Ormaija, a imena novog načelnika pomenute službe i novog glavnog medicinskog tehničara već su objavljena na bolničkom sajtu.

Dosadašnju glavnu medicinsku sestru zamenio je Zoran Đekić, a Ormaija dr Miloš Kljajić.

Kako Subotičke.rs nezvanično saznaju od izvora bliskih direktoru Puškaru, Ormai i Cvijić su najavili da će podneti žalbu Upravnom odboru bolnice.

Nakon smene, cirkularnim imejlom prosleđenim kolegama i direktoru Puškaru oglasio se dr Ormai. On je u E-pismu naveo da, nakon njegove smene, načelnici odeljenja (Hirurgija 1, Hirurgija 2, Hirurgija 3 i Hirurgija 4) odbijaju da vode svoja odeljenja i odgovaraju za rad.

Ormai je dodao da ga podržavaju sve kolege, te da je zbog toga dr Miloš Kljajić doveden u nezavidnu situaciju.

blank

U svom imejlu, Ormai je naveo i da su se načelnici odeljenja ranije bili sastali, odmah nakon što se pokazalo u kom pravcu Puškar vodi subotičku bolnicu, sa namerom da ga smene, ali da ih je „neko“ ubedio da nisu u mogućnosti to da postignu.

Nije jasno zbog čega se ova „zaverenička“ grupa nije javno oglašavala, zbog čega je delovala konspirativno i zašto za njeno okupljanje javnost saznaje tek iz Ormaijevog imejla.

blank

Izvor portala Subotičke.rs u rukovodstvu bolnice, koji je želeo da ostane neimenovan, tvrdi da se dr Ormai odlučio na neku vrstu javnog istupa, odnosno obraćanja velikom broju kolega, tek nakon što mu je “odozgo” čvrsto obećano da će vrlo brzo zameniti Puškara na direktorskoj funkciji, želeći istovremeno da se nametne kao neka vrsta vođe među „borcima“ protiv Puškara.

Doktor Ormai nije odgovarao na naše telefonske pozive, a bolnica, nakon što smo pisali o dešavanjima unutar te ustanove, ne odgovara na naša pitanja. Od izvora u bolnici saznajemo da je odluka o smeni propraćena burno i da su hodnicima odjekivale nejvulgarnije psovke.

blank

Bolnicu bi, prema nezvaničnim saznanjima do kojih smo došli od istog izvora, dodatno moglo da potrese i nedavno oduzimanje dozvole za rad Centru za vantelesnu oplodnju koji je, ovoga puta bez medija, ponovo otvoren pre nekoliko dana.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima naše redakcije, dobijenim od izvora u upravi Opšte bolnice u Subotici, Republička stručna komisija za vantelesnu oplodnju Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” 5. maja ove godine oduzela je dozvolu za rad Centru za vantelesnu oplodnju subotičke bolnice. Ubrzo potom, 13. maja ove godine, obaveštenje o oduzimanju dozvole prosleđeno je subotičkoj bolnici na imejl adresu: [email protected].

Bolnica se ovim povodom nije oglašavala.

Centar za vantelesnu oplodnju u subotičkoj bolnici prvi put je zvanično otvoren pred kamerama 6. februara 2020. godine, iako nije imao potrebnu dozvolu Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, što je krajem te godine zvanično potvrđeno našoj redakciji.

Centar je odmah posle izbora 2020. godine zatvoren, nakon čega je, ugovorom na određeno vreme, od septembra do kraja decembra 2020. godine, privremeno angažovan molekularni biologi iz Beograda.

Uparava za biomedicinu izdala je avgusta 2021. godine dozvolu za rad pomenutog centra, o čemu je naša redakcija opširno pisala, na osnovu zapisnika inspekcijskog nadzora obavljenog s jeseni 2020. godine, dok je ugovor sa molekularnim biologom još uvek bio važeći.

Nakon naše objave da je dozvola Centru za vantelesnu oplodnju izdata na osnovu bajate dokumentacije, Republička stručna komisija za vantelesnu oplodnju Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” oduzela je dozvolu za rad pomenutom centru 5. maja, o čemu subotička javnost do danas nije obaveštena.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.