blank

Pokretu gorana više od 320 hiljada iz Fonda za šume (VIDEO)

blank

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić posetio je danas Severnobački upravni okrug, a kao jedan od razloga posete naveo je dodelu sredstava rasadniku Udruženja „Pokret gorana Subotice”. Naime, rasadnik je na osnovu konkursa od Sekretarijata za poljopivredu dobio 326.000 dinara iz Budžetskog fonda za šume.

Kako je Božić rekao, ovo je treća poseta Subotici za nepunih godinu dana.

‒ Jedan od razloga posete jeste obilazak rasadnika Pokreta gorana Subotice . Naime, pomenuti rasadnik je dobio sredstva od strane Sekretarijata za poljopivredu u iznosu od 326.000 dinara u ovoj godini iz Budžetskog fonda za šume. Kada sagledamo prethodne četiri godine, ukupan iznos sredstava koji je rasadnik ostvario iznosi 1.320.000 dinara ‒ kazao je, dodavši da svi koji imaju adekvatne projekte dobijaju sredstva od Sekretarijata za poljoprivredu.

YouTube video

Istakao je da Budžetski fond za šume ove godine raspolaže sa 150 miliona dinara, što je, kako je naveo, znatno više u odnosu na prethodnu godinu.

‒ Jedan deo sredstava, 50 miliona dinara, koristi se za pošumljavanje. Tu mogu da konkurišu lokalne samouprave, Vojvodinašume… Uvedena je i jedna nova linija, za degradirana šumska područja, koja je potrebno ponovo obnoviti. Iznos tih sredstava bio je 25 miliona dinara, i kada to sagledamo, ukupan zbir za pošumljavanje iznosi 75 milioni dinara ‒ poručio je, navodeći da je jedan od ciljeva u narednom periodu pomoć rasadnicima.

On je naveo da pored ovih poticaja, Sekretarijat za poljoprivredu raspolaže sa 28 konkursa, te da pored onih koji se odnose na šume, postoje i konkursi koji se odnose na lokalne samouprave, za sredstva koja se dodeljuju, između ostalog, za vodovod i kanalizaciju, uređenje atarskih puteva i slično…

blank

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov naveo je da je tokom obilaska svih 55 mesnih zajednica u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu i nakon razgovora sa meštanima i poljoprivrednicima zahvalan Pokrajinskom sekretarijatu na tome što uspešno sprovodi program Vlade Republike Srbije. Istakao je da su poljoprivrednici zahvalni na tome što dobijaju subvencije na vreme i što programe i projekte koje sekretarijat plasira rado koriste i konkurišu na njih.

‒ Što se tiče šumarstva, u Severnobačkom okrugu postoje površine koje hitno moramo da rekultivišemo. One se pre svega tiču površina koje su služile kao pozajmišta peska i zemlje za izgrdanju auto-puta, „ipsilon” kraka. Na jednom pozajmištu pored „ipsilon” kraka danas se stvara divlja deponija, a te površine bi trebalo što pre da pošumimo i ozelenimo ‒ kazao je, ukazujući na još jedan problem, na gradsku deponiju.
Naveo je da bi taj prostor od oko 20-40 hektara trebalo da bude pokriven zemljom, a zatim pošumljen.

blank

Istakao je da je je jedan od problema koji tišti Severnobački okrug nedostatak poljoprivrednog inspektora zaduženog za zemljište. On je zamolio za pomoć i pozvao da se otvori konkurs.

‒ Mislim da bi bilo dobro da nam pomognete da ga dobijemo do kraja godine, da se otvori konkurs, jer više od 95 posto poljoprivrednika pošteno obavlja svoj posao, tek mali broj onih koji je zakupio zemlju i dobio zemlju na licitaciju, izdaje tu zemlju trećim licima i ne želimo zbog njih da gubimo na bilo kakvom ugledu što se tiče naše poljoprivrednog kraja ‒ zaključio je Šoralov.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.