blank

RTV: U Subotici ostaje samo jedna gradska apoteka

blank

Prazne police i nedostatak lekova naterale su gradsku vlast da odustane od modela javno-privatnog partnerstva i da se opredeli za izdavanje u zakup većine od preko 20 objekata ove ustanove, prenosi RTV.

Zbog centralizacije i dugih procesa javnih nabavki državne apoteke ne igraju jednaku tržišnu utakmicu sa privatnim. Marže su niske, tržište nestabilno, a dobavljači diktiraju uslove. Kako kažu u gradskoj vlasti, problem nije od juče, pa se dug Apoteke Subotica u jednom momentu popeo na više od 200 miliona dinara, da bi u poslednjih godinu dana bio smanjen na sadašnjih 160 miliona dinara, dok je lager lekova u magacinima na minumumu. U prevodu – police su poluprazne.

“Ovo je bezizlazna situacija. Apoteka Subotica je postala nerentabilna, ne može da poštuje obaveze prema svojim poveriocima, ne može da izmiruje tekuće obaveze. I bili smo sada prinuđeni na jedno hitno rešenje, tako da ćemo o svim detaljima blagovremeno obaveštavati subotičku javnost, neće ostati ništa sakriveno, u pitanju je 79 zaposlenih, i ni jedan zaposleni neće ostati na ulici”, ocenio je za RTV gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

To rešenje podrazumeva da se odustaje od modela javno-privatnog partnerstva koji je pokrenut u februaru, jer je ocenjeno da je taj proces isuviše dug, dok su već na samu najavu toga dobavljači pooštrili uslove pod kojima Apoteci isporučuju lekove. Zbog toga će biti zadržana jedna centralna gradska apoteka, a ostale će biti ponuđene u zakup.

“Privatno-javno partnerstvo sa elementima koncesije – to zahteva malo duži period. A vremena nema, ni za Apoteke Subotice, ni za Grad Suboticu ni za njene građane. Ovo mora hitno da se rešava”, poručio je Bakić.

To je podrazumevalo formiranje novog upravnog odbora ustanove koji će po hitnom postupku morati sprovesti javni poziv, odnosno otvoreni konkurs za izdavanje u zakup najvećeg dela apoteka. Do tada je na rukovodstvu grada da sa najvećim poveriocima Apoteke postigne dogovor o namirenju dugovanja, jer će u suprotnom i gradski budžet biti u riziku od blokade jer osnivačka prava nad Apotekom ima lokalna samouprava.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Uhapšen zbog razbojništva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, brzom i efikasnom akcijom, uhapsili su A. S. (1993) iz Subotice, neposredno nakon što je izvršio krivično delo razbojništvo.

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.