blank

SSP: Svako dete sa teškoćama u razvoju da ima ličnog pratioca

blank

Stranka slobode i pravde  upozorila je resornu ministarku Dariju Kisić, Grad Beograd i sve lokalne samouprave da su nova školska i predškolska godina počele, a da veliki broj dece sa poteškoćama u razvoju nemaju lične pratioce iako je to zakonska obaveza države.

“Situacija je posebno alarmantna u Beogradu, ali i širom Srbije, jer postoje višegodišnje liste čekanja i neregulisan radno-pravni status ličnih pratilaca. Zahtevamo od državnih organa da  svako dete sa poteškoćama u razvoju dobije ličnog pratioca kako bi sva deca mogla nesmetano da krenu u škole i vrtiće.

Stranka sloboda i pravde zahteva da se reguliše radno-pravnih status ličnih pratilaca, da se njihova zarada zakonski reguliše na državnom nivou, a ne da zavisi od milostinje i samovolje lokalnih moćnika. Veza između  dece sa poteškoćama u razvoju i ličnog  pratioca je posebna. Mališani se vezuju za lične pratioce, kao i pratioci za decu. Pratilac je ne samo njegov prijatelj, već je i sociolog, psiholog, profesor, on je taj koji treba da socijalizuje dete i da mu pomogne da se pripremi za život.

Na žalost, državu Srbiju to još uvek ne zanima”, navedeno je u saopštenju SSP-a.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Praznik rada

Međunarodni Dan radnika ili Praznik rada ima duboke korene u 130 godina tradicije radničkog pokreta i napora za poboljšanje uslova rada širom sveta. U znak

Detaljnije »
blank

Jak vetar

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 12 do 24 stepeni Celzijusa. Relativno nepovolјne biometeorološke prilike za većinu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.