blank

Svetski dan Roma: Sa Romima o Romima (VIDEO)

YouTube video

 

Romska populacija, kao nacionalna manjina koja je taj status dobila početkom 21. veka, još uvek je u osnovnim segmentima života, izdvojena i nevidljiva.

Čini se da se o Romima nikad više nije pričalo, ali ostaje zaključak da je život ove marginalizovane grupe, upravo tako, marginalizovan.

blank

Sistemski, zakonski, Romi su vidljiva nacija, u životu spadaju često u termin „pravno nevidljivi“. Da bi se ispravila takva nepravda prema jednoj zajednici, 8. april proglašen je Svetskkim danom Roma. To je prilika da se ukaže na probleme sa kojima se suočavaju, ali i da se čuje glas najveće evropske nacionalne manjine.

Mnoga romska udruženja se bave aktivnostima vezanim za svoju zajednicu, u svim oblastima, od sporta pa do kulture, i najvažnije ekonomske i finansijske sigurnosti.

Tim povodom gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, čestitao je 8. april, Svetski dan Roma, istakavši da je grad bio posvećen integraciji Roma, gde je prošle godine usvojen akcioni plan za poboljšanje života Roma u periodu do 2027. godine, a koji se tiče svih važnih životnih oblasti za svakog čoveka.

Za podršku romskoj zajednici iz budžeta grada, izdvojeno je milion i 550 hiljada dinara. Kao podrška ovoj zajednici na Gradskoj kući će biti postavljena romska zastava, kao i u mesnim zajednicama Peščara, Čantavir i Mali Bajmok.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.