blank

Usvojen Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

blank

Vučić posle ukupno 25 sati zasedanja Skupštine o KiM poručio da se “ni na koji način, ni direktno ni indirektno neće priznati nezavisnost Kosova”, kao i da će “borba biti do pobede”

Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom u Skupštini Srbije usvojen je sa 148 glasova poslanika “za”. 

Izveštaj je napisan na 50 strana i u njemu su pobrojane “aktivnosti u okviru pripreme i realizacije pregovora”, od Zajednice srpskih opština, policije, pravosuđa, energetike, pa do dijaloga privrednih komora i transporta opasnog tereta, kao i o nestalima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom završnom govoru posle ukupno 25 sati zasedanja Skupštine o KiM jasno je poručio da se “ni na koji način, ni direktno ni indirektno neće priznati nezavisnost Kosova”, kao i da će “borba biti do pobede”

Predsednik ističe da je od Makrona, Šolca i Mišela posle razgovora sa Putinom dobio informaciju da je predsednik Rusije povukao argument otimanja Kosova i Metohije od Srbije.

“Očekujem različite inicijative povodom Berlinskog procesa. Naredne nedelje biće veoma teške i ozbiljne za nas. Ne znam da li ste stigli da vidite izveštaje iz Jeremnije, Kirgizije… Dovoljno je biti čuti reči belgijskog premijera da će pasti evropska privreda. Ako padne evropska privreda, onda možete misliti u kakvom ste stanju biti naša privreda.

To što predlažete je toliko daleko od onoga što je realnost, od onoga što žele Albanci, a još dalje od onoga što žele na zapadu. I ovakve stvari kada govorim, jače i snažnije ću se boriti nego svi oni koji se busaju u prsa. Narednih šest, nešto više od šest i po meseci biće najteži za Evropu posle Drugog svetskog rata u celini. Za nas možda i ne najteži, ali biće jedna od najsloženijih godina za građane Srbije od 1945 godine. Nisam spokojan i očekujem da posle osnovnih pritisaka dođu oni teže kategorije.

Verujem da ću o tome moći više da govorim kad se vratim iz Njujorka, jer imam 22 bilateralna sastanka sa šefovima država i vlada. Naporni dani su pred nama i, nažalost, politički akteri to nisu dovoljno razumeli, a ni naša društvena scena. Svi gledaju samo svoj udeo, ne mislim u posebno negativnom smislu, malo je koga interesovala država. Molio sam da nam nije potrebna buka oko parade. Nije to bilo u javnosti. Niko nije hteo da popusti sa svojim stavom. Svima je najlakše da bude kriva država”.

Država je ta koja “mora da izađe u susret svakome” kaže Vučić u završnom govoru.

Predsednik kaže da, po njegovoj proceni, Rusi čekaju novu Jaltu, a ovi drugi to žele da izbegnu.

Takođe, jasno je poručio da ni na indirektni, ni na direktni način neće priznati nezavisnost Kosova.

On ističe da podrazumeva da bi plan Evrope bio da Srbija pristane da tzv. Kosovo uđe u UN.

“Nalazimo se između čekića i nakovnja”, kazao je predsednik.

Istakao je da je sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom razgovarao o uvozu nafte, jer evropske zabrane uvoza ruske nafte pogađaju i Srbiju.

“Verujem i da ću ga ugostiti uskoro”, kaže Vučić.

Iako se niko od Srba nisu prijavili Kurtiju za registarske tablice, oni ne žele da odustanu od te ideje.

“Oni su očekivali da će se prijaviti dve ili tri hiljade ljudi, a samo jedan se čovek prijavio. Doživeli su debakl i to će njihovu nervozu da poveća, to će da poveća njihov pritisak, to će da poveća njihovu strast da stvari promene nasilnim putem na terenu. Šta god naopako da urade, uvek će da imaju podršku svojih političkih roditelja”, kazao je Vučić.

Kaže i da nas “niko ne voli jer vodimo nezavisnu politiku”.

“Nema čarobnog štapića i lakih rešenja, ali ostaje nam da se borimo pametnom, racionalnom i ozbiljnom politikom. Borba, borba do konačne pobede. Živela Srbija! Živelo Kosovo i Metohija!”, kazao je Vučić.

Politika, foto: Piksabej

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Malo i umereno oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 4 do 17 stepeni Celzijusa. Biometeorološka situacija povolјno će uticati na

Detaljnije »
blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.