blank

Još jednom o doktoratu Vere Kovačević

blank

Najprirodnije bi bilo da su nas o velikom dostignuću i uspehu naše sugrađanke obavestile subotičke zdravstvene ustanove, ali nisu

Branko M. Žujović

Ne poznajem doktoricu Veru Kovačević lično, ali joj čestitam na juče odbranjenom doktoratu iz oblasti reprodukcije i vantelesne oplodnje.

Nagledali smo se svakakvih diploma i doktorata. Ovaj je poseban i važan iz više razloga.

Konstatovaću samo da u društvu koje svesno demografski izumire, a pogotovo u Subotici, nemamo lekara sa doktoratom ovog profila na pretek.

Najprirodnije bi bilo da su nas o velikom dostignuću i uspehu naše sugrađanke obavestile subotičke zdravstvene ustanove, ali nisu.

Dom zdravlja, u kojem doktorica Kovačević radi, kao ni bolnica, nikada nije odgovorio na zahtev naše redakcije da uspostavimo kanal komunikacije i konačno počnemo da dobijamo važne informacije. To je jedan nedozvoljen i u suštini bedan odnos.

Nekome očigledno nije do deljenja značajnih informacija sa našom redakcijom.

Konfiguracija rukovodećih kadrova u zdravstvenim ustanovama ne pogoduje interesu javnosti, već stranačke politike i to je poznato odavno. Tabloidi bi takvu kadrovsku konfiguraciju uporedili “retrogradnim Merkurom” našeg društva, što ona, sa stanovišta javnog interesa, na neki način i jeste.

Drskost rukovodilaca zdravstvenih ustanova da ne odgovaraju na pitanja i molbe javnosti imali su i imaju, dakle, stranački pedigre. Stranke su se menjale, a takav profil ljudi ostajao nam je u amanet.

Šta, uostalom, njih briga za javnost? Šta javnost ima da pita, kada samu javnost odavno niko ne zarezuje ni za suvu šljivu?

Zato smo juče bili prinuđeni da informaciju o važnom doktoratu Vere Kovačević, koji je prvorazredna gradska vest iz oblasti medicine, pribavimo od nezvaničnog izvora i to iz bolnice, u kojoj ova uopšte ne radi, na sramotu Doma zdravlja.

Imati vrhunskog stručnjaka u oblasti vantelesne oplodnje u ovako malom gradu nije mala stvar. Pominjem to ponovo zato što je ovde vantelesna oplodnja do sada bila stranačko-političko, a ne samo i isključivo medicinsko pitanje, kako bi trebalo da bude.

Protagonisti uticaja dve političke stranke, koje su se u međuvremenu zamenile na vlasti, već dve decenije jalovo pokušavaju da ovde osnuju centar za vantelesnu oplodnju i u tome, uprkos svemu što su imali i što imaju na raspolaganju, još uvek nisu uspeli.

Centar je svečano “otvaran”, pa “zatvaran” posle izbora 2020. godine. “Otvaran” je bez neophodnih dozvola, pa potom, kada to nije uspelo, kako sam već pisao, ustanovljavan je pomoću političkog štapa i kadrovskog kanapa.

Sada smo dobili mladu doktoricu, sa doktorskim studijama vantelesne oplodnje najvišeg ranga, koja je naučne radove, kako njene kolege tvrde, objavljivala u najprestižnijim svetskim časopisima.

To je sjajna prilika za grad da inicijativa za osnivanje centra za vantelesnu oplodnju dobije novi impuls i vrati se u okvire propisane važećim pravilnikom, kako bi pomenuti centar zaživeo onako kako treba da zaživi, na polzu grada, okruga i države.

TELSTOVI KOJE SMO DO SADA OBJAVILI O POKUŠAJIMA OSNIVANJA CENTRA ZA VANTELESNU OPLODNJU PROČITAJTE OVDE. 

To što je, opet prema našim nezvaničnim saznanjima, jer na zvanične ne možemo da računamo, u ovdašnjoj bolnici za ponedeljak najavljena prva vantelesna oplodnja, uprkos tome što bolnica ne ispunjava odredbe važećeg pravilnika, druga je tema kojom ćemo se i dalje i te kako baviti krajem ove i tokom sledeće nedelje.

Poziv naše redakcije doktorici Kovačević za intervju ostaje otvoren.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »
blank

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.