blank

Veštačka oplodnja bolnice

blank

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja.

U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos nepotpunim zakonskim uslovima, u subotičkoj bolnici biti urađena veštačka oplodnja pomoću političkog štapa i kadrovskog kanapa

Branko M. Žujović

Zahvaljujući uvidu u dokumentaciju Ministarstva zdravlja, pribavljenu nakon intervencije poverenika za informacije od javnog značaja, naša redakcija nesumnjivo je utvrdila da Centar za vantelesnu oplodnju subotičke bolnice nema stalno zaposlenog kvalifikovanog embriologa.

Uz ovo, konstatovali smo još niz drugih prepreka za zakonito osnivanje i rad ovog centra, o kojima smo opširno pisali proteklih meseci i godina.

O pokušaju da zaista veliki problem nedostatka licenciranog embriologa birokratski premosti na osnovu ugovora o privremenom angažovanju dr Lele Šurlan iz Beograda i potom slanjem ovdašnjeg biologa Dejana Ćemerlića na neku vrstu nezvanične “edukacije” u Klinički centar Vojvodine već smo pisali.

Naše nezvanične informacije pokazale su se kao istinite.

Klinički centar Vojvodine u odgovoru našoj redakciji potvrdio je da je Ćemerlić kod njih odlazio na nezvaničnu “edukaciju”. U odgovoru je navedeno i da biolog bez licence embriologa, uz superviziju stručnjaka, ipak može da obavlja poslove vantelesne oplodnje, iako u pravilniku koji reguliše ovo pitanje jasno piše da bolnica mora da ima stalno zaposlenog embriologa sa najmanje dve godine radnog iskustva i najmanje pedeset samostalno urađenih postupaka vantelesne oplodnje.

Sada je do naše redakcije stigla nezvanična informacija da se u Subotici, uprkos pomenutim zakonskim manjkavostima, ipak sprema prva vantelesna oplodnja.

Pokušali smo da proverimo ovu informaciju, ali smo, kao u najzlatnijim vremenima Slobodana Puškara, naišli na hladan zid ćutanja. Rukovodstvo bolnice i dalje ima mogućnost da ne govori o temama od javnog značaja.

Ni na jedan imejl novo rukovodstvo nije nam odgovorilo, pa smo pitanja prosledili Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja i Stručnoj republičkoj komisiji koja je početkom maja, nakon pisanja našeg sajta o ovoj temi, od subotičke bolnice zatražila dopunsku dokumentaciju.

Pitanja sam poslao i dr Goranu Bićaninu, savetniku novog direktora, koji važi za sivu eminenciju nove bolničke uprave.

Zanimalo me je da li je Opšta bolnica predala dokumentaciju koju je Stručna republička komisija od nje tražila 5. maja.

Pitao sam i da li je u subotičkoj bolnici u međuvremenu, konačno, zaposlen licencirani embriolog, čime bi jedan od najvažnijih uslova za zakonit rad Centra za vantelesnu oplodnju bio ispunjen.

Pitali smo i da li dr Aleksandar Radulović zaista iza sebe ima najmanje 100 samostalno urađenih postupaka vantelesne oplodnje, što se iz dokumentacije koju smo dobili ne može utvrditi i da li je priložio sve dokaze: otpusne liste i kopije protokola u kojima je izričito navedeno da je on bio samostalni operator u postupcima vantelesne oplodnje.

Zanimalo nas je i da li drugi lekar, dr Mrđanov, iza sebe ima najmanje trista postupaka vantelesne oplodnje i da li je on zaista subspecijalista, zato što je u pomenutom pravilniku jasno navedeno da specijalista mora da ima trista, a subspecijalista sto urađenih postupaka vantelesne oplodnje.

To su, naprosto, informacije od najvećeg javnog značaja kada su subotička bolnica i njen Centar za vantelesnu oplodnju posredi.

Opširno pišući o krupnim, neprihvatljivim, propustima tokom pokušaja da se u Subotici osnuje Centar za vantelesnu oplodnju naša redakcija ni slovom, niti jednom zapetom, nije želela, niti želi da opstruira osnivanje pomenutog centra. Naprotiv, smatramo da bi takav centar nesumnjivo koristio gradu i ljudima koji žive u njegovoj široj okolini.

Za nedopustivo smatramo osnivanje ovog centra uz pomoć, kako sam ranije napisao, političkog štapa i kadrovskog kanapa, uz očigledno kršenje propisa i ćutanje nadležnih u bolnici.

U ranijim tekstovima koje sam objavio na ovu temu mogli ste da pročitate kako je sve ovdašnja bolnica pokušala da preskoči zakonske prepreke.

Sada je, kako nezvanično saznajemo u bolnici, cilj da se uskoro izvede prvi postupak vantelesne oplodnje, kako bi se, potom, u potopu dežurnih medijskih objava, čiji autori i uredništva ne proveravaju ono što im se saopšti, u javnosti stekao utisak da je sve u vezi sa ovom temom u najboljem redu.

Na žalost, u ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos nepotpunim zakonskim uslovima, u subotičkoj bolnici biti urađena veštačka oplodnja pomoću političkog štapa i kadrovskog kanapa.

Loš direktor bolnice je udaljen sa funkcije, ali njegovi epigoni nastavljaju najgoru praksu ćutanja i bežanja od konkretnih pitanja.

To je samo jedan od brojnih lokalnih derivata juče obznanjenog stava gradonačelnika Stevana Bakića da su propusti u projektno-tehničkoj dokumentaciji normalni kod kapitalnih projekata.

Drugim rečima, ukoliko su propusti normalni, čemu o njima govoriti?

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Veštačka oplodnja bolnice”

  1. O sweet summer child, što bi rekli kod nas u Tavankutu hah

    Ako mislite da je Puškar bio loš – čekajte da vidite ovu postavu, ovi će da nam premaše i najluđa očekivanja s obzirom na ˝stručni˝ sastav i spoljne savetnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »
blank

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.