blank

Izveštavanje ne sme da (p)ostane primenjeni politički folklor

blank

Kako se dogodilo da protokol Katalin Novak odlučuje o formatima medijskog izveštavanja?

Branko M. Žujović

Savez vojvođanskih Mađara saopštio je juče da je po nalogu protokola predsednice Katalin Novak njen doček u Subotici bio otvoren isključivo za medije na mađarskom, pošto je događaj bio organizovan samo na ovom jeziku.

Kakva besmislica!

Neprijatnosti i poteškoće sa kojima su se suočile kolege, pokušavajući da izveštavaju sa posete predsednice Katalin Novak našem gradu, ostale su, za sada, bez reakcije medijskih i novinarskih udruženja, ali i bez reakcije Gradske kuće i gradonačelnika.

Jedino je Udruženje novinara Srbije, objavljujuči juče skromnu vest o ovom događaju, skrenulo pažnju javnosti na ono što se prošle nedelje, sasvim neprimereno, događalo u Subotici.

Izveštavanje na manjinskim jezicima trebalo bi da bude više od primenjenog političkog folklora. Zbog čega je trebalo da se sa ovog važnog događaja u Subotici, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, izveštava samo na jednom jeziku?

Činjenicu da za “ostale” novinare, koji su ipak pronašli način da uđu u salu, povrh svega, nije bio obezbeđen adekvatan prevod teško je i čak nemoguće razumeti.

Pa zar nekadašnje zalaganje SVM-a za manjinska prava nije temeljeno upravo na pravu na slobodno i svima dostupno informisanje? U vreme Jožefa Kase ovakav diletantski propust, pritom gurnut ispod tepiha tuđeg protokola, bio je nezamisliv.

Srbija i Mađarska neguju možda najbolje odnose u istoriji. To, ipak, ne znači da protokol predsednice Katalin Novak u bilo kojoj zemlji, uključujući tu i samu Mađarsku, treba da kroji formate medijskog izveštavanja.

To nema veze sa srpsko-mađarskim odnosima u gradu i na međunarodnoj sceni, već sa civilizacijskim dometima koji ne bi trebalo da budu stvar bilo čijeg protokola ili dobre volje, a ponajmanje diletantizma.

Foto: RTS, printskrin

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »
blank

Lutak sa naslovne strane

Hoće li gradonačelnik uputiti izvinjenje javnosti, nakon što je u medijima predstavljen kao centralna ličnost zatvaranja književne kolonije nauštrb njenih učesnika? Branko M. Žujović Kažu

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.