blank

Vlaga u vrtiću “Mandarina” brine roditelje i ugrožava zdravlje mališana

blank

“Od roditelja čija deca su boravila prethodnih godina u ovom objektu, saznali smo da problem postoji godinama unazad. Letnji raspust je bio idealan trenutak da se krov vrtića sanira, ali koliko vidimo niko nije bio zainteresovan za to”, kažu majke mališana iz “Mandarine”

Branko M. Žujović

Tokom ove nedelje više roditelja čiji mališani pohađaju vrtić “Mandarina” na Radijalcu obratilo se našoj redakciji, zbog vlage koja je prisutna u pomenutom objektu, kako roditelji tvrde, već godinama.

– Problem sa vlagom, buđi i plesnima koje se zbog vlage hvataju na zidovima vuče se još od 2018.godine, a možda i ranije. Svaka kap kiše, koja padne, dodatno dolije ogromnu fleku načinjenu od buđi i plesni – kaže Aleksandra Kojić, majka jednog od mališana.

Vlaga se, tvrdi naša sagovornica, vidi na nekoliko mesta na plafonu u samom objektu.

blank

– Najviše nas brine to što se najgori deo toga nalazi neposredno pored vrata jaslica. Moj sin je u jaslicama, zato sam najviše zabrinuta – dodaje Kojić.

Prema njenim rečima, vlaga ne izgleda samo, kako ona navodi, očajno, već predstavlja i opasnost za dečja pluća.

– Širenje spora gljivica, koje se pojačava u grejnoj sezoni, veoma nepovoljno utiče na respiratorni sistem odraslih takođe, a naročito dece. Postoji velika mogućnost pojave alergijskog rinitisa, alergija, a u težim slučajevima bronhitisa, bronhijalne astme i sličnih oboljenja. Dakle, kao roditelj, ne želim i ne smem da dete, koje je već imalo upalu pluća i bilo u bolnici deset dana, ostavljam svakodnevno u vrtiću u kojem postoji opravdan strah od bolesti. Uprava Naše radosti oglasila se zbog ovog problema, ponavljajući nam, kao i 2018. godine, da je na tom mestu planirana nadogradnja još jednog sprata. Od tada su prošle tri godine, a svake godine problem ostaje – kaže Aleksandra Kojić.

Dijana Peter, takođe jedna od majki, kaže da su roditelji zabrinuti i besni, te da je to, kako ona kaže, pravi opis onoga kako se osećaju.

– Dok su na snazi bile strože epidemiološke mere, dok nismo imali pristup prostorijama vrtića, nismo imali jasnu sliku šta je zapravo uzrok tog mirisa koji je dopirao iz unutrašnjosti. Kada su mere ublažene, kada smo pristupili prostorijama, videli smo koliko su zidovi unutar vrtića, gde naša deca svakodnevno borave po 5, 6 ili 7 sati, vlažni i plesnivi. Ostali smo zaprepašćeni – kaže Dijana Peter, dodajući da se prilikom svake iole jače kiše sa zidova vrtića sliva voda.

Peter dodaje da se vaspitačice na sve moguće načine trude da vodu zaustave i, kako kaže, spreče katastrofu.

– Kante, peškiri, razne posude su na sve strane. Ne smemo ni da zamislimo koliko respiratornih i uopšte zdravstvenih problema sve ovo može da prouzrokuje kod naše dece. Od roditelja čija deca su boravila prethodnih godina u ovoj ustanovi, saznali smo da problem postoji nekoliko godina unazad. Letnji raspust je bio idealan trenutak da se krov vrtića sanira, ali koliko vidimo niko nije bio zainteresovan za to. Sramota je šta se sve plaća našim novcem, a ono što bi trebao da bude prioritet zapostavlja se.

blank

Majka Slavica Aladžić za naš portal kaže da je ovaj slučaj prijavljivan upravi vrtića, odnosno Naše radosti, u više navrata, te da se opravdanje da se planira nadogradnja sprata ne može prihvatiti, uzimajući u obzir da je problem dugogodišnji i da ne postoji konkretan datum kada će biti započeti radovi na nadogradnji.

– U pitanju je zdravlje dece i ništa drugo, nikakav interes ne može biti važniji od toga! Okruženje u kojem borave je više nego neprihvatljivo, a neodgovorno ponašanje uprave bahato. Dolazi jesenje i zimsko vreme, padavine će biti sve češće, korita za skupljanje vode su prizor koji je nedopustiv za ovaj vek u ovom lepom gradu. Buđ i vlaga nisu pogodni za boravak ni odraslih ljudi sa razvijenim plućima, a kamoli dece – kaže Slavica Aladžić.

Naša redakcija juče je ovim povodom uputila imejl Veljku Vojniću, tehničkom direktoru Naše radosti, ali odgovor do kraja radnog vremena dana snije dobila.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.