blank

Zaživeo postupak priznavanja prethodnog učenja

blank

Politehnička škola u Subotici prva je škola u Srbiji u kojoj je moguće steći kvalifikacije kroz priznavanje prethodnog učenja putem postupka kojim je omogućeno ljudima koji nemaju formalno obrazovanje u nekoj oblasti, ali su kroz rad naučili da obavljaju određeni posao, da steknu sertifikat i da se na taj način njihovo radno iskustvo i vrednuje. Na prigodnoj svečanosti, upriličenoj tim povodom u Politehničkoj školi, danas je prva uverenja o priznavanju prethodnog učenja i o stečenim kompetencijama dobilo 13 zaposlenih Regionalne deponije d.o.o. Subotica. Reč je o dokazivanju znanja koje je već stečeno, a ne o obukama.

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, Miloš Blagojević, izjavio je da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja sprovelo uz podršku projekta „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji“ u koji je, kao jedan od pionira, bila uključena i Politehnička škola iz Subotice.

blank

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih

„Uz podršku projekta čiju je realizaciju finansirala Evropska unija, pripremljeni su pravilnici, razvijene procedure i instrumenti za ocenjivanje, pripremljena neophodna dokumentacija i započeto je pilotiranje kroz koje je proveravano kako predložena rešenja funkcionišu u praksi. Ulazimo u jedan proces za koji se nadamo da će biti i dugotrajan, i izuzetno kvalitetan, pre svega kada govorimo o celoživotnom učenju i obrazovanju. Dugujemo veliku zahvalnost i Politehničkoj školi i Regionalnoj deponiji koji su, zajedno sa nama, prvi ušli u ceo ovaj  proces“, naglasio je Blagojević.

Prisutnima su se obratili i šef II sektora operacija u Delegaciji EU u Republici Srbiji, Martin Klauke, direktor Agencije za kvalifikacije, prof. dr Časlav Mitrović, rukovodilac Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Gojko Banović, direktor Regionalne deponije u Subotici, Gligor Gellert, direktor Politehničke škole Iso Planić i Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za privredu kao predstavnik gradonačelnika Stevana Bakića.

Projekat „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji vredan 1,38 miliona evra, finansirala je Evropska unija. Projekat je započeo realizacijom februara 2019. i trajao je do kraja avgusta 2021. godine.

Subotica.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.