blank

UN: Pet miliona dece umrlo 2021. pre petog rođendana

Procenjuje se da je oko pet miliona dece umrlo 2021. pre nego što je navršilo pet godina, pokazuju podaci UN objavljeni u utorak.

blank
Foto: Unsplash

Najnovije procene koje je objavila Međuagencijska grupa Ujedinjenih nacija za procenu smrtnosti dece (UN IGME) također pokazuju da je 2,1 miliona dece i mladih od 5 do 24 godine umrlo tokom istog razdoblja, što odgovara jednom smrtnom slučaju svake 4,4 sekunde.

Zasebni izveštaj UN grupe otkriva i da je 1,9 miliona beba mrtvorođeno u 2021. Mnogi od tih slučajeva su se mogli izbeći uz bolju zdravstvenu zaštitu, navodi se u izveštaju.

„Napredak je moguć uz jaču političku volju i ciljano ulaganje u ravnopravan pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti za svaku ženu i dete.“

Dok su se stvari ukupno popravile od 2000. godine – s globalnom stopom smrtnosti dece mlađe od pet godina koja je pala za 50 posto, padom od 36 posto stope smrtnosti starije djece i mladih i smanjenjem stope mrtvorođenih za 35 posto – „napredak je bitno smanjen od 2010.“, stoji u saopštenju.

UN-ov IGME upozorio je da će gotovo 59 miliona dece i mladih umreti pre 2030. ako se „ne poduzmu brze mere za poboljšanje zdravstvenih usluga“.

Izveštaji su takođe pokazali da je subsaharska Afrika odgovorna za 56 posto svih smrtnih slučajeva mlađih od pet godina u 2021, a deca rođena u toj regiji izložena su najvećem riziku od dečje smrti u svetu.

N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Pavle i Petar su bili prvi propovednici hrišćanstva

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.