blank

Dani Balinta Vujkova

blank

Gradska biblioteka Subotica najavila je da u utorak počinju jubilarni, dvadeseti po redu, Dani hrvatske knjige i reči – Dani Balinta Vujkova. Program je ove godine organizovan i neposredno i u onlajn formatu, a trajaće do petka na više mesta u Vojvodini. Kako su naveli, priredbe u okviru najveće književne manifestacije Hrvata u Srbiji, održaće se u Subotici, Novom Sadu i Sonti.

Dani Balinta Vujkova biće otvoreni u utorak u Književnom salonu Gradske biblioteke u Novom Sadu, dok će, kako su naveli, popularni program Narodna književnost u školi biti održan u sredu u vidu časa hrvatskog jezika u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić” u Sonti .

Za učenike osnovnih i srednjih škola pripremljen je i program na „Jutjub” kanalu Hrvatske čitaonice, koji je tematski posvećen stogodišnjici rođenja književnika i kompozitora Pavla Bačića.

U četvrtak će u HKC „Bunjevačko kolo” u Subotici Hrvatsko pozorište iz Pečuja izvesti predstavu „Bunjevački bluz, saga o svitu koji nestaje”, s početkom u 19 časova. Ulaz je besplatan.

Naučno-stručni skup posvećen književno-jezičkoj i kulturno-istorijskoj baštini, kao i savremenim kulturnim praksama i diskursima, biće organizovan u petak u subotičkoj Gradskoj biblioteci od 9 do 14 časova, nakon čega će biti položeni venci na bistu Balinta Vujkova u parku pored Gradske kuće.

Izložba povodom 150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile, kao i književne nagrade povodom jubileja, a u okviru projekta „Godine novog preporoda”, biće organizovane u petak u predvorju Gradske kuće u Subotici, s početkom u 19 časova. Nakon toga će u Velikoj većnici Gradske kuće biti uručene i književne nagrade.

Kako je navedeno, Hrvatska čitaonica Subotica dodeliće nagradu za životno delo pesniku i bibliotekaru Lazaru Franciškoviću, dok će Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uručiti nagrade „Emerik Pavić” za najbolju knjigu izdatu u 2020. godini i „Iso Velikanović” za najbolje prozno delo u periodu 2018–2020. godine.

Мanifestaciju pored Hrvatske čitaonice Subotica organizuju i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Gradska biblioteka Subotica, uz podršku Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine, ali i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Subotice, Centralne državne kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ambasade Republike Hrvatske u Beogradu, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TOP 50 albuma 2022. godine

U 2022. uživali smo u sjajnim konceptualnim radovima, od kojih su mnoga obeležena duhom oslobođenja i pregrupisavanja nakon godina izolacije. Imali smo povratke legendarnih umetnika

Detaljnije »
blank

Džon Koks u “Krupari”

U nedelju, 25. septembra, gost Đorđa Kuburića u “Krupari” biće prevodilac Džon Koks. Povod za Koksovo gostovanje je objava romana “Put za Birobidžan” Judite Šalgo

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.