blank

Otvorena izložba budimskog baroknog slikara Matije Žeravića u Gradskom muzeju

blank

U Gradskom muzeju juče je otvorena izložba slika budimskog baroknog slikara Matije Žeravića (1702-1771), koju je pripremila slikarka restauratorka Žužana Korhec Pap. Izložbu je otvorio slikar restaurator Jožef Langi iz Mađarske, a muzičku numeru je izvela profesorka flaute Kristina Molnar.

Direktorka Gradskog muzeja Aniko Mihajlović pozdravila je prisutne, među kojima su bili i zamenik gradonačelnika Imre Kern, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture Milanka Kostić, pomoćnica gradonačelnika Žužana Magoši, kao i Agota Balint. Ona je navela da je Langi veliki stručnjak i istraživač srednjovekovnih fresaka.

blank

‒ Kolega iz Sekešfehervara je dvadeset i pet godina radio u državnom centru za obnovu i restauraciju spomenika, a u struci je poznat pre svega kao istraživač srednjovekovnih fresaka iz Transilvanije i južnog dela Slovačke i Zakarpatske oblasti ‒ navela je Aniko Mihajlović.

Istakla je da će ova postavka, kao i prethodne izložbe budimskih slikara, biti izložena i u Muzeju likovnih umetnosti u Osijeku, a zatim i u Budimpešti, rodnom mestu Matije Žeravića.

Zahvalila se crkvenim institucijama, zbirkama iz Bačke, Mađarske, Hrvarske i Bosne.

blank

‒ Izložena umetnička dela XVIII veka obnovljena su kao poklon od Gradskog muzeja Subotica. Izložbu će pratiti trojezična monografija, koja će biti objavljena u maju ‒ poručila je direktorka Gradskog muzeja.

Napomenula je da će pomoću kratkih filmova svi zainteresovani moći da upoznaju sva barokna mađarska mesta gde se nalaze freske Matije Žeravića, te je kao jedno od takvih izdvojila dvorac Radai u Pecelu.

blank

Jožef Langi je naveo, a Žužana Korhec Pap prevela sa mađarskog, da Matija Žeravić možda nije bio akademski velemajstor, ali da je veoma kvalitetan slikar, te da je bio veoma važna ličnost obnove koja je procvetala na celoj teritoriji Habzburške monarhije nakon osmanlijske najezde.

‒ Veoma se malo toga znalo o njemu, kao i o drugim budimskim slikarima. Meni je veoma interesantno da su njihova dela sačuvana u crkvama na ovoj teritoriji između Dunava i Tise. I dalje se ne zna gde je on učio zanat. Njegovu delatnost možemo pratiti od 1739. godine, kada se vratio u Budim. Kad se vratio, u početku je radio manje poslove, a kasnije je dobijao i veće narudžbe. Vezao se za bosanske franjevce čiji je centar bio u Budimu. Zahvaljujući tim vezama, omogućeno mu je da radi kao slikar ‒ poručio je Langi.

blank

Autorka izložbe Žužana Korhec Pap se zahvalila svim prisutnima, Langiju, ali i sponzorima izložbe – Gradu Subotici, Ministarstvu kulture i informisanja, mađarskom ministarstvu NKA i Europetrolu.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 4. jula.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TOP 50 albuma 2022. godine

U 2022. uživali smo u sjajnim konceptualnim radovima, od kojih su mnoga obeležena duhom oslobođenja i pregrupisavanja nakon godina izolacije. Imali smo povratke legendarnih umetnika

Detaljnije »
blank

Džon Koks u “Krupari”

U nedelju, 25. septembra, gost Đorđa Kuburića u “Krupari” biće prevodilac Džon Koks. Povod za Koksovo gostovanje je objava romana “Put za Birobidžan” Judite Šalgo

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.