blank

Šejtanova lekcija

blank

Nedopustivo je da kormilar javne ustanove dva puta pokuša da dovede javnost u zabludu i da na kraju za to ne snosi makar osnovne moralne posledice

Branko M. Žujović

Na ovogodišnjem festivalu “Hrizantema” prikazan je film “Šejtanov ratnik”, u režiji Stevana Filipovića, snimljen 2006. godine. Jednu od “Hrizanteminih” manifestacija potom je prekinula naša sugrađanka Aleksandra Rajčić, izražavajući lični protest protiv festivalske koncepcije ustanovljene 2016. godine i činjenice da organizatori festivala, uoči projekcije pomenutog filma, nisu kontaktirali producenta.

Da je pomenuti film prikazan bez odobrenja producenta potvrdio je najpre objavom na “Fejsbuku”, a potom i u izjavi za naš portal, režiser “Šejtanovog ratnika” Stevan Filipović.

Kako to u filmu, ali i životu biva, jedna festivalska varnica oslobodila je šejtana uspavanog antologijskim aksiomom ovdašnje partitokratije, izrečenim sa skupštinske govornice, o bespotrebnosti obrazovanja u kulturi.

Umesto da sportski podnese ličnu kritiku bivše volonterke festivala na šta je obavezuje funkcija koju obavlja i prizna nesporne činjenice u vezi nepribavljanja odobrenja za projekciju filma “Šejtanov ratnik”, čime bi čitava priča bila elegantno okončana, Gordana Guberinić, direktorica Art bioskopa “Aleksandar Lifka”, posula je pomenutu festivalsku varnicu zapaljivim neistinama.

Novinarki našeg portala rekla je da su sve potrebne dozvole za prikazivanje filma “Šejtanov ratnik” bile pribavljene, a da od reditelja dozvola nije ni potrebna. Producent filma, Branislav Jević, ovo je u izjavi za naš portal odmah demanovao, rekavši da ga niko od organizatora “Hrizanteme” nije kontaktirao pre prikazivanja filma “Šejtanov ratnik”.

Potom je direktorica Guberinić počela sve dublje da tone u vlastitu interpretaciju događaja. Odgovarajući na nova pitanja naše redakcije, saopštila je da je producent 24. marta ove godine film “Šejtanov ratnik” postavio kao opšte dobro na korišćenje široj zajednici, uz mogućnost kopiranja i daljeg deljenja bez ikakvih opterećenja.

Sudeći prema njenoj tvrdnji, nikakvo odobrenje za projekciju filma “Šejtanov ratnik” na “Hrizantemi”, zapravo, nije ni bilo potrebno. Njenu prethodnu izjavu o tome da je pribavila sve potrebne dozvole trebalo je, valjda, izbrisati.

Producent Branislav Jević nam je pojasnio da je pomenuti film postavljen na zvaničnom „Jutjub“ kanalu „Hipnopolis filma“, ali da to ne znači automatski da film predstavlja opšte dobro i da svakako ne može da se kopira i deli dalje bez ikakvih opterećenja, kako tvrdi direktorica Guberinić.

Čitav ovaj nemio slučaj ostao je u granicama razumnog i pristojnog zahvajujući gospodstvenosti Branislava Jevića. On je u naknadnom razgovoru sa Gordanom Guberinić džentlmenski rekao da bi dozvolu za prikazivanje filma dao i da ga je direktorica pozvala pre projekcije.

Sa stanovišta subotičke javnosti, međutim, nedopustivo je da kormilar gradske javne ustanove dva puta pokuša da dovede javnost u zabludu i da na kraju za to ne snosi makar osnovne moralne posledice. To što producent “Šejtanovog ratnika” nije želeo da podiže prašinu i tera mak na konac ne abolira Gordanu Guberinić.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.