blank

Čomić: U Srbiji postoje dobri propisi, ali se ne primenjuju

blank

U Eko-centru na Paliću danas je održan skup „Društveni dijalog i održivi razvoj“, kom su, između ostalog, prisustvovali i predstavnici Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga, na čelu da ministarkom Gordanom Čomić, kao i načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov.

Prema rečima ministarke Gordane Čomić, ovo je dvadeset prvi sastanak sa predstavnicima upravnih okruga, koje ministarstvo obilazi od januara, sa željom da počne da se primenjuje Zakon o planskom sistemu.

blank

‒ Želimo da u Srbiji primenimo Zakon o planskom sistemu i da omogućimo rast procesa u kom, kroz dijalog, donose sve odluke o nekom okrugu svi koji su u lokalnim samoupravama izabrana, postavljena, imenovana lica, svi iz civilnog društva, svi predstavnici nacionalnih manjina, stručna udruženja i predstavnici republičkih organa na teritoriji okruga – od policije, zdravstva, školstva, centara za socijalni rad – svi koji treba da se pitaju kako da na najbolji način primenjujemo zakone na teritoriji okruga ‒ poručila je ministarka.

Kako je rekla, prema informacijama sa teritorije cele zemlje, najveću teškoću predstavlja postizanje dijaloga na nekoj teritoriji, te je potrebno govoriti o onome šta tišti ljude i šta ih zanima. Istakla je da oni predstavljaju alat za pomoć pri primeni zakona.

Ona je istakla da se u izveštajima Evropske komisije tri godine zaredom navodi da u Srbiji postoje dobri propisi, ali da se zakoni ne primenjuju, te da je krajnji cilj da se to poboljša.

blank

Načelnik Severnobačkog okruga Bojan Šoralov se zahvalio ministarki, članovima njenog kabineta, državnim sekretarima i savetnicima što su posetili Severnobački okrug, te je pozdravio Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je nedavno donesen.

‒ Na jednom mestu smo okupili javni i civilni sektor, predstvnike lokalne samouprave, sve državne, lokalne i pokrajinske institucije koje se pitaju i koje odlučuju o nečemu. Tema današnjeg susreta jeste sedamnaest ciljeva održivog razvoja koje je Srbija 2015. potpisala u skladu sa Agendom Ujedinjenih nacija, a koja bi trebalo da budu sprovedena do 2030. godine, naročito iz domena zaštite životne sredine ‒ rekao je Šoralov.

blank

Kako je naveo, ministarka Čomić je obećala da će sledeći društveni dijalog biti organizovan na temu biološkog stanja vode u Palićkom jezeru, u nadi da će uz pomoć Ministartva ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga i Ministartva zaštite životne sredine problem biti rešen.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.