blank

Predstavljeni programi podrške razvoju preduzetništva

blank
rbt

Zamenica direktora Regionalne razvojne agencije „Panonreg” Ljubica Mesaroš je na današnjoj promociji Programa podsticaja razvoju preduzetništva koje sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj i Regionalnom razvojnom agencijom „Panonreg” predstavila o kojim programima je reč.

Kako je navela, Ministarstvo privrede je 8. februara objavilo javne pozive za Programe podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima za koje je ukupno u ovoj godini opredeljeno 450 miliona dinara. To su Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice, tj. za privredne subjekte registrovane nakon 1. januara 2016. i za mlade do 30 godina starosti, zatim Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, odnosno za privredne subjekte registrovane nakon 1.1.2019. i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte. Program koji je u najavi jeste Program podrške MSP za nabavku opreme u 2021. godini.

Programe sprovode Ministarstvo privrede i Fond za razvoj, a predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kredita Fonda. Bespovratna sredstva, u zavisnosti od programa, iznose 20%, 30% odnosno 35% za mlade i žene preduzetnice.

– Sredstva opredeljena u zavisnosti od vrste Programa namenjena su kupovini, izgradnji, dogradnji, rekontrukciji, adaptaciji, sanaciji i investicionom održavanju proizvodnog prostora, kupovini novih i polovnih mašina i opreme koja nije starija od pet godina, kao i dostavnih vozila, trajnim obrtnim sredstvima, koja mogu da čine najviše do 10% ukupnog investicionog ulaganja, ali i nabavku softvera i računarske opreme, kao i opreme za poboljšanje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000,00 dinara za preduzetnike, odnosno
250.000,00 dinara za pravna lica, niti veći od 12.500.000,00 dinara.

Za početnike u poslovanju i kategorije mladih i žena preduzetnica sredstva su opredeljena za:
kupovinu mašina i opreme (ne starije od 5 godina) i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovog i/ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000,00 dinara, operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog ulaganja.

Iznos ulaganja za pravna lica i preduzetnike je minimalno 400.000,00 rsd a maksimalno 6.000.000,00 rsd sa 30% odnosno 35% nepovratnih sredstava, sa rokom otplate do 5 godina, kamatom do 2% i grejs periodom do jedne godine – poručila je Mesaroš.

Ona je obavestila prisutne da „Panonreg” pruža i besplatne obuke i savetodavne usluge u vezi sa izradom poslovnog plana pri prijavi Fondu za razvoj.

Dvodnevna obuka za početnike u poslovanju i za nezaposlena lica koja žele da koriste program za samozapošljavanje će se održati u 25-26. februara u 10:00 sati u sali 212 na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Mesaroš je naglasila da potvrda sa obuke služi i za program za samozapošljavanje koje provodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

Zamenica direktora Regionalne razvojne agencije „Panonreg” poručila je da svi zainteresovani više informacija mogu da dobiju lično u sedištu agencije na Otvorenom univerzitetu ili telefonom na 024/554-107.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.