blank

Iz SSP-a podsećaju Bakića da Srbija ima Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode

blank

Zahtevamo od lokalne samouprave da formira stručnu komisiju bez daljeg odugovlačenja koja bi napravila preliminarnu procenu štete

Subotički odbor Stranke slobode i pravde (SSP) saopštio je da podseća gradonačelnika Stevana Bakića da Srbija ima Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode, kojim je uređen postupak obnove i pružanje pomoći građanima i privrednim subjektima koji su usled nepogode pretrpeli materijalnu štetu.

“Državnim programima pomoći i obnove utvrđuju se mere i kriterijumi za pružanje pomoći, odnosno mere, kriterijumi i postupak za obnovu i saniranje posledica elementarne i druge nepogode. Državni
program pomoći i obnove, kao i uslovi za dobijanje pomoći, definisani su ćlanom 4 Zakona o elementarnim i drugim nepogodama”, navedeno je u saopštenju.

“Gradonačelnik Subotice Bakić je 8. septembra svojom izjavom potvrdio da je dobio dopis od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, sa nalogom da formira gradsku komisiju koja bi se bavila procenom štete na usevima, nastale zbog suše. Bakić je, naime, izjavio da neće postupati po tom nalogu jer on nije po zakonu.

Stranka slobode i pravde pita gradonačelnika na koji tačno zakon misli i da li to znači da su predsednici opšina Bačka Topola, Pećinci, Kanjiža, Zrenjanin i drugih opština, učinili protivzakonito delo ili je baš gradonačelnik Bakić taj koji ne želi da izađe u susret subotičkim poljoprivrednicima i kupuje vreme da se usevi sklone sa njiva?

Dame i gospodo odbornici SNS i SVM, vi ste se na konstitutivnoj sednici Grada Subotice 20. avgusta 2020. zakletvom obavezali da ćete ‘prava i dužnosti odbornika Skupštine grada Subotice izvršavati u skladu sa Ustavom, Zakonom i Statutom Grada Subotice, a u interesu svih građana Grada Subotice’. Izgleda da ste zaboravili na tu zakletvu.

Stranka slobode i pravde zahteva od lokalne samouprave da formira stručnu komisiju bez daljeg odugovlačenja koja bi napravila preliminarnu procenu štete, a nakon toga da obavestila organe vlasti o obimu štete. Na taj način bi se mogla proglasiti elementarna nepogoda na teritoriji Grada Subotice, i to ne samo zbog suše, već i pojave ogromne količine plesni Aspergillus flavus koja sintetiše aflatoksin.

Predlažemo gradonačelniku grada Subotice da pročita Zakon o lokalnoj samoupravi (sl. glasnik RS broj 129/2007, 83/2014-dr zakon, 101/2016-dr zakon, 47/2018 i 111/2021), da bi se informisao kako gradska samouprava treba da funkcioniše u gore navedenim prilikama.

Svaki gradonačelnik predstavlja i zastupa grad, što znači da treba da se bori svim sredstvima
za svoje sugrađane i u korist građana, a ne da im zalazi u privatne živote, da im preti direktnim ili
indirektnim putem i okreće leđa, što se desilo na zadnjem sastanku sa predstavnicima
poljoprivrednika.

Upozoravamo gradonačelnika da je njegova bahatost nepoželjna u gradu kao što je Subotica”, navedeno je u saopštenju SSP-a.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.