blank

Dveri kritikuju gradski budžet za 2021. godinu

blank

Subotčke Dveri saopštile su da je poziv građanima da predlozima učestvuju u kreiranju budžeta grada za 2021. godinu, koji je uputio predsednik Skupštine grada Balint Pastor, samo deo, kako se navodi, političkog marketinga predsednika Skupštine grada

“Da nije tako, ostavili bi dovoljno vremena da građani dostave predloge, zakazali bi javnu raspravu i potom bi predlozi građana ušli u dnevni red Skupštine grada. Ovako je bez ikakavih predloga građana zakazana sednica, a javni poziv ostao je dokaz kako se građani na svakom mogućem mestu ponižavaju, pa i od samog predsednika Skupštine grada Balinta Pastora.

Budžet koji je planiran za 2021. godinu okrenut je partijskom izvršavanju zadataka, a ne zadovoljavanju interesa i potreba građana. I ovako smanjen, u odnosu na budžet za 2020. godinu, po nama je nerealan, jer punjenje budžeta neće ići kako je ova dualna vlast na čelu sa SNS-om i SVM-om predvidela”, navedeno je u saopštenju Dveri.

U saopštenju se dalje kaže da je u gradskom budžetu dosta netransparentnih troškova, a jedan od njih je, kako je navedeno, trošak od 600.000 dinara za sanaciju Zelene fontane.

“Budžet grada bi trebalo da izgleda potpuno drugačije. Mi bismo ovaj budžet nazvali solidarnim budžetom i shodno tome sve mere bi bile usmerene na prevazilaženje postojeće krize izazvane pandemijom koronavirusa, odnosno da se svim siromašnim građanima i srednjem sloju omogući ublažavanje posledica te krize. Imajući u vidu da će prihodovna strana odnosno punjenje budžeta biti daleko manja, nego sto je dualna vlast na čelu sa SNS-om i SVM-om predvidela, grad treba da odustane od velikih projekata kao što je nastavak gradnje Narodnog pozorišta i izgradnje spomenika Petru I Karađorđeviću. Finansiranje Narodnog pozorišta biće obezbedićeno, po obećanju premijerke Ane Brnabić, iz republičkog budžeta. Ta dva ulaganja mi iz Dveri bismo prebacili na budžet za 2022. godinu, s tim što bismo od tih sredstava odvojili sredstva za renoviranje Doma vojske i predali na korišćenje nekoj od kulturnih ustanova grada Subotice. Na taj način bismo predupredili da se vrh subotičke vlasti opet ne zaigra i po ugledu na nameštanje izdavanja subotičkih apoteka naprednjačkoj firmi iz Novog Sada, onemogućili da Dom vojske završi kod ljudi bliskih vlastima”, kaže se u saopštenju.

Subotičke Dveri navode da grad, shodno mogućnostima, treba da nađe način da pomogne preduzetnicima smanjenjem taksi i zakupa poslovnog prostora, kako bi im se omogućilo da nastave da rade, a ne da se njihovo poslovanje u krizi, kako je navedeno, završi gašenjem preduzetničkih radnji.

“Malim zanatskim radnjama, poljoprivrednicima, ugostiteljstvu treba da se pomogne i to svima, a ne samo onima koji su bliski sa sadašnjom vlašću. Takođe, predložene mere poskupljenja komunalnih usluga treba da se odbace. I po sadašnjim cenama, voda u Subotici je među najskupljim u Srbiji”, navedeno je u saopštenju.

“Dveri Subotice ne mogu da prihvate izjavu predsednika Skupštine grada da će on lično, a i odbornička grupa SVM–a, podržati povećanje cena komunalnih usluga. Smatramo da će povećanje cena usluga velikom delu građana Subotice doneti samo dodatni namet koji će teško plaćati, pogotovo što je od prvog februra najavljeno i poskupljenje struje”, smatraju u subotičkim Dverima.

Dveri navode da je naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima trebalo da bude ukinuta u budžetu za 2021.godinu, jer bi time vlast, kako je navedeno, pokazala da je ne interesuju samo lični finansijski interesi već da želi i sama da podnese teret krize koju će svi građani Subotice osetiti u 2021.godini.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.