blank

Sa doktorom Goranom Mavrakom o Nedelji prevencije raka grlića materice (VIDEO)

YouTube video

Rak grlića materice jedno je od najučestalijih oboljenja u Evropi, iza karcinoma dojke i pogađa žensku populaciju u najproduktivnijem životnom dobu, od 35. do 50. godine.

Doktor Goran Mavrak ugostio je našu redakciju u svojoj ordinaciji NovaMed u Subotici povodom Nedelje prevencije raka grlića materice.

U evropskim zemljama se od 20. do 26. januara, svake godine obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice i borbe protiv opake bolesti.

Najveći faktori rizika za nastanak ovog tipa kancera nosi infekcija izazvana nekim tipovima humanog papiloma virusa. Postoji ih mnogo, od kojih devet imaju visok potencijal da izazovu promene na grliću materice koje mogu da prerastu u rak.

blank

Većina žena zaraženih HPV virusom prođe bez ikakvih posledica, ozdrave u periodu od 6 do 24 meseca, a da i ne znaju da su imale infekciju. Međutim, kad imuni sistem ne uspe da se oslobodi HPV virusa, rizik za pojavu raka grlića materice raste.

Rak grlića materice dolazi bez simtoma. Nema bola, nema svraba, nema neprijatnosti, a ćelije mogu da mutiraju. Srećom, prekancerozne promene na grliću materice veoma sporo prerastaju u karcinom grlića materice.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.