blank

Skoro dva od tri glasača u Subotici poverilo svoj glas Vučiću

blank

Skoro dva od tri glasača koji su izašli na jučerašnje predsedničke i parlamentarne izbore u Subotici poverilo je svoj glas aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću, dok su gotovo jednak procenat glasova na parlamentarnim izborima zajednički osvojile stranke koje su ga na tim izborima podržale.

Gradska izborna komisija nije objavljivala zvanične preliminarne rezultate glasanja u Subotici, već su zapisnike poslali Republičkoj izbornoj komisiji, koja će biti jedina merodavna za saopštavanje zvaničnih rezultata izbora. Na izborima nije bilo prijavljenih neregularnosti, a na njih je izašlo više od 52 odsto glasača, odnosno oko 66.000 Subotičana.

Nešto posle ponoći, preliminarne rezultate izbora saopštili su u lokalnom odboru Srpske napredne stranke. Po njihovim podacima, predsednički kandidat Srpske napredne stranke, koga su podržali i Socijalistička partija Srbije i Savez vojvođanskih Mađara, Aleksandar Vučić osvojio je 64 odsto glasova u Subotici. Na drugom mestu je kandidat opozicije Zdravsko Ponoš sa 18 posto glasova, Branka Stamenković i dr Biljana Stojković osvojili su po 4%, dok su Milica Đurđević Stamenkoski, dr Miloš Jovanović i Boško Obradović osvojili po 3 odsto, a Miša Vacić 1 odsto glasova Subotičana.

Na parlamentarnim izborima stranke koje su podržale Aleksandra Vučića zbirno su, prema istom izvoru, osvojile gotovo isti procenat glasova. Najviše lista Srpske napredne stranke – 37.61%. Sledi Savez vojvođanskih Mađara sa 21%, dok je SPS u Subotici osvojio 6 odsto glasova. Najviše glasova iz opozicije osvojila je lista Ujedinjeni za pobedu Srbije – 12%.

SVM će u novom sazivu parlamenta imati pet ili šest poslaničkih mesta, a lider ove stranke Ištvan Pastor sinoć je ocenio da je ovaj rezultat potvrda legitimiteta njihove politike, tako da će Suboticu predstavljati nosilac ove liste Balint Pastor.

Nakon mandata pauze, u Skupštinu Srbije se vraća i Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji je predvodio kao manjinsku listu „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“.

Shodno plasmanu i poziciji na listi, na novi mandat može da računa i poslanik SNS Milimir Vujadinović.

Pred Subotičanima su juče bili nikada duži glasački listići, s obzirom na to da su imena kandidata i lista bila ispisana na sva četiri jezika i pisma koja su u službenoj upotrebi u ovom gradu.

Pored toga, Subotičani su bili u prilici da utiču i na sastav parlamenta Mađarske, jer i tamo juče održani izbori, a na kojima je pobedu odneo vladajući Fides Viktora Orbana, politički partner SNS i SVM u Srbiji.

Oni državljani Mađarske koji imaju stalnu adresu u toj zemlji, a koji su se za to prijavili, mogli su da glasaju u konzulatu Mađarske u Subotici. Pored njih, oko 40.000 dvojnih državljana u Srbiji iskoristilo je pravo glasa na izborima u Mađarskoj i svoje glasove poslalo putem pošte, ili predalo u zatvorenim kovertama u konzulatu u Subotici.

RTV

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.