blank

Svetski dan svesti o autizmu biće obeležen večeras i u Subotici

blank

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom i u znak podrške osobama sa autizmom, Gradska kuća i Savremena galerija biće deo globalne kampanje i biće osvetljene plavim. Takođe, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom Subotica ove godine obeležava deset godina postojanja.

„Ovo je sedma godina kako se Grad Subotica priključio svetskoj kampanji ’Osvetljeno plavim’ osvetljenjem Gradske kuće i Savremene galerije poznatije kao Rajhlova palata, koje će biti osvetljene u plavo u noći između 2, 3, 4. i 5. aprila. U skladu sa merama usled pandemije Udruženje je uoči obeležavanja 2. 4. 2021. pozvalo sugrađane, da budu odeveni u odeći plave boje. Tim gestom će pokazati empatiju prema nama i našoj svakodnevnoj borbi za ostvarivanje svih prava svih osoba sa invaliditetom”, navedeno je u saopštenju Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Subotica.

Oni su naveli da su se osnovne škole „Jovan Mikić”, „Ivan Milutinović”, „Ivan Goran Kovačić”, „Miroslav Antić”, „Matko Vuković” i vrtić „Dambo” priključili akciji „Oboj jaje u plavo, Budi mi prijatelj” tako što su sa svojim najmlađim đacima farbali jaja u plavo koja će simbolično biti podeljena večeras u 19 časova i 30 minuta na Trgu. Više od pet stotina dece bilo je uključeno u samu akciju.

blank

Kako je navedeno u saopštenju, u okviru kampanje „Mogu da učim, mogu da radim” obeležava se 2. april, Svetski dan osoba sa autizmom, sa željom da se podigne svest o (ne)pristupačnosti obrazovanja i zapošljavanja osoba sa autizmom, što je dodatno otežano tokom pandemije.

„Prema oceni Evropskog Parlamenta i Ujedninjenih nacija, osobe sa autizmom su jedna od socijalno najisključivanijih grupa ljudi. Stoga je skupština UN na sednici održanoj 18. 12. 2007. godine prihvatila rezoluciju 62/139 na predlog o obeležavanju 2. aprila kao Svetskog dana svesti o autizmu”, navedeno je u saopštenju.

Iz subotičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom su naveli da uprkos tome što se ove godine navršava trinaest godina od kako je na snagu stupila Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom (UNCRPD) i njen Opcioni protokol, a dvanaest godina otkako ju je Republika Srbija ratifikovala, njena primena je i dalje nepotpuna u mnogim oblastima.

blank

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom pozvalo je donosioce odluka u Srbiji da se aktivno posvete i uključe uklanjanju mnogobrojnih barijera koje sprečavaju osobe iz autističnog spektra u ostvarivanju svojih osnovnih ljudskih prava.

„U Evropi trenutno živi oko pet miliona osoba iz autističnog spektra, a ako uzmemo u obzir i njihove porodice, možemo reći da je preko dvadeset miliona Evropljana na direktan ili indirektan način povezano sa autizmom. Zbog nepostojanja Nacionalnog registra osoba sa invaliditetom, u Srbiji se ne zna tačan broj osoba iz autističnog spektra. Ali, ako uzmemo u obzir gore pomenutu prevalencu autizma, sa sigurnošću možemo tvrditi da ih je nekoliko desetina hiljada.

Uprkos povećanju svesti o tome šta je autizam, previše osoba iz autističnog spektra i njihovih porodica misli da javnost ovo stanje ne razume. Od izuzetne je važnosti da donosioci odluka, kao i društvo u celini, steknu bolje razumevanje autizma, i da delaju u smeru uklanjanja postojećih prepreka koje sperečavaju punu inkluziju i učešće osoba iz autističnog spektra u društvu”, navedeno je u saopštenju ovog udruženja.

blank

U saopštenju je navedeno i da bi donosioci odluka trebalo da omoguće sledeće kako bi stvorili pristupačno i inkluzivno društvo za sve: formiranje nacionalnog registra, donošenje Nacionalne strategije za autizam, rano prepoznavanje poremećaja iz spektra autizma, razvijanje servisa podrške, omogućavanje pristupa tržištu rada, veću edukovanost zdravstvenih radnika i slično…

„Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, osnovan je 1977. godine sa ciljem unapređenja kvaliteta života osoba iz autističnog spektra i njihovih porodica sa fokusom na očuvanju, zaštiti, unapređenju i promovisanju međunarodno ustanovljenih standarda u oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda u Republici Srbiji. Savez je ujedno krovna organizacija koja okuplja 15 udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz cele Srbije, a od 2007 godine je deo organizacije ’Autizam Evrope’”, zaključeno je u saopštenju.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.