blank

Više od 100.000 Rusa stiglo u Srbiju: “Učimo srpski jezik, upisali smo dete u ruski vrtić, možemo ovde dugo da živimo”

blank

Tročlana porodica Slavin iz Sankt Peterburga je među 104.000 ruskih državljana, koliko ih je prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila stiglo u Srbiju.

Porodica Slavin do marta ove godine nije slutila da će promeniti državu, grad i bajkoviti Sankt Peterburg zameniti Beogradom.

“Izabrali smo Beograd zato što moja kompanija ovde ima kancelariju. Bilo je lakše ovde doći, a iz kompanije su mogli da nas podrže i pomognu nam”, kaže za Euronews Srbija Stan Slavin.

Promena sredine, novo okruženje za sve je stresno, a posebno za decu. Zbog toga su Stan i njegova supruga odlučili da ćerku Auroru upišu u ruski vrtić, kako bi lakše komunicirala sa drugom decom. Sada svi zajedno, cela porodica, uči srpski jezik.

“U ovom trenutku mislim da možemo ovde živeti dugo, jer nam je vrlo prijatno. Koliko će to trajati, na žalost ne znam, jer kod nas Rusa ima jedna šala – horizont planiranja je jedan dan”, priča Junona Slavin.

Mnogo je Rusa koji nisu imali tu sreću da im je poslovno pitanje rešeno pre dolaska, već su krenuli u nepoznato. Prema podacima APR-a od početka marta, Rusi su u Srbiji osnovali više od 2.300 firmi. Najbrojniji su programeri, konsultanti, dizajneri.

Izvor: Euronews Srbija
Foto: pixabay

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.