blank

Vladin predlog budžeta za poljoprivredu nije dovoljan

Državnom bužetu za srpsku poljoprivredu potrebna je barem jedna milijarda evra za oporavak u 2023. godini, kaže za Novu ekonomiju agrarni analitičar Vojislav Stanković. Vlada Srbije planira za trećinu manje, što je prema mišljenju našeg sagovornika „veoma skromno“.

blank
Foto: Piksabej

U novom predlogu budžeta za 2023. godinu, Vlada Srbije je za oblast poljoprivrede predvidela 76,89 milijardi dinara, odnosno oko 651,63 miliona evra.

U odnosu na 2022. godinu, za koju je izdvojeno 62 milijarde dinara, to bi predstavljalo povećanje, ako se ne računa ovogodišnji rebalans, kojim je srpska poljoprivreda dobila još 16,5 milijardi dinara.

Zaključno sa tekućom fiskalnom godinom, na poljoprivredu će biti izdvojeno 78,5 milijardi dinara (oko 5,3 odsto poreskih prihoda budžeta Srbije).

Dakle, iznos bužeta za poljoprivredu u 2023. godini je manji od ovogodišnjeg za oko 1,6 milijardi dinara, ako se ne usvoji neki novi rebalans.

Pored Ministarstva poljoprivrede, u ovogodišnj budžet treba uključiti i sredstva koja se dodeljuju Ministarstvu za brigu o selu, u ukupnom iznosu od 1,45 milijardi dinara (12,37 miliona evra).

U sledećoj godini, za podsticaje u ruralnom razvoju predviđeno je 65,3 milijardi dinara, dakle veći deo budžeta.

„Naše stanovništvo će i dalje biti opterećeno visokim cenama poljoprivrednih proizvoda. Onda se stvara bojazan od nestašica, visokih cena, formiraju se zalihe u domaćinstvima. Sve to dovodi do jedne čudne situacije, zbog ograničene ponude stvaraju se veštačke nestašice. Sve se to može sprečiti jednim solidnim ‘papirom’ gde bi se isplanirala poljoprivredna proizvodnja“, zaključio je Stanković.

Nova ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Lider dočekuje Žednik

Fudbaleri Lokomotive u nedelju 28. aprila dočekuju ekipu Žednika. Meč 18. kola Gradske lige igra se na pomoćnom terenu Gradskog stadiona od 17 časova. Pročitaj

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.