blank

Koje namirnice treba prati, a koje ne?

Da li je poželjno oprati pileće meso pre pripreme? A voće u kori koja nije jestiva?

blank
Foto: Pixabay

Sigurno ste već nekad postavili ova pitanja, a velike su šanse da ste naišli na neiscrpne i kontradiktorne odgovore. City magazin u narednim redovima pokušaće da razjasni neke stvari u vezi čišćenja namirnica pre upotrebe.

Pranje je jedan od primarnih načina smanjenja rizika od trovanja hranom. Od proizvodnje, preko distribucije i prodaje, na putu do vašeg kuhinjskog pulta većina namirnica prelazi prilično dugačak put i zato ih je važno pravilno očistiti kako bi se spriječilo širenje štetnih bakterija i virusa, piše CentarZdravlja.

Međutim, treba imati na umu da to ne važi za baš sve grupe namirnica. Dok neke treba uvek prati, druge je poželjno držati podalje od sudopera.

Namirnice koje uvek treba da perete

Voće i povrće s jestivom korom
Operite sve namirnice ovog tipa, bez obzira da li su organske ili ne, hladnom vodom iz slavine neposredno pre jela ili pripreme obroka. Nemojte koristiti sredstva za pranje jer porozna kora na svežim proizvodima može tako apsorbovati nepoželjne sastojke. Osušite namirnicu čistom krpom ili ubrusom kako biste bili još sigurniji da ste uklonili štetne bakterije koje mogu biti prisutne na površini.

Voće i povrće s nejestivom korom
Banane, avokado, grejpfut, pomorandže — što je zajedničko ovom voću? Tako je, nejestive kore. Operite ipak i sve voće i povrće s korom koju nećete jesti jer se prljavština i bakterije mogu preneti s kore na unutrašnjost voćke dok se ona ljušti.

Poklopci na teglama i konzervama
Operite poklopce tegli pre otvaranja kako nečistoća i bakterije nakupljene na njima ne bi došle u dodir s hranom. Obavezno operite i sve limenke pre otvaranja, uključujući i limenke pića, a poželjno i da uopšte ne pijete piće iz limenke, već ga sipate u čašu.

Namirnice koje nikada ne treba da perete

Pileće i drugo meso
Uprkos onome u što mnogi veruju, piletinu ne treba prati. Ispiranje sirove piletine može dovesti do širenja štetnih bakterija poput salmonele po kuhinji, što može dovesti do oboljenja. Jedini način da se te bakterije unište je kuvanje piletine, kao i svog drugog sirovog mesa.

Riba
Izbegavajte pranje sirove ribe jer to zapravo ne čisti ribu. Umesto toga, povećava se mogućnost unakrsne kontaminacije druge hrane, posuđa i radnih površina.

Jaja
Izbegavajte pranje jaja nakon kupovine jer to može dovesti do oštećenja ljuske koja štiti jaja od bakterija koje se mogu pojaviti tokom termičke obrade.

Izvor: CityMagazine

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.