blank

Više od 600 parova iz Srbije čeka donirane jajne ćelije

Od ove godine omogućen je postupak vantelesne oplodnje o trošku države i doniranim ćelijama. U banku reproduktivnih ćelija GAK-a stigle su i ćelije iz inostranstva uz pomoć kojih su obavljeni prvi postupci.

blank
Foto: Unsplash

Direktor GAK-a profesor Aleksandar Stefanović kaže za RTS da se javilo više od 600 zainteresovanih, a da je iz inostranstva naručeno dvadesetak setova ćelija.

O trošku države, procedura vantelesne oplodnje može da se uradi u sedam državnih i 15 privatnih zdravstvenih ustanova, sa kojima su ugovori o saradnji potpisani prošle nedelje. U prošloj godini, Republički fond za zdravstveno osiguranje na taj postupak uputio je 8.500 parova, što je za oko 1.500 više nego u godini pre.

Od ove godine, u našoj zemlji omogućen je postupak vantelesne oplodnje o trošku države i doniranim ćelijama.

Već decenijama, procedure vantelesne oplodnje rade se i u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Srbije. To je ustanova u kojoj je i banka reproduktivnih ćelija, u koju su stigle i prve donirane ćelije iz uvoza.

Banka reproduktivnih ćelija u GAK-u osnovana je 2019. godine, a pre 32 godine je počela da se radi vantelesna oplodnja.

Prošlo je skoro mesec dana kako su u Srbiju iz Španije stigle prve reproduktivne ćelije.

Direktor GAK-a Aleksandar Stefanović kaže da ta ustanova koordinira sve postupke za sve zdravstvene centre u Srbiji, budući da sve klinike imaju pravo da uvoze ćelije.

Navodi da su prvi postupci sa uvezenim ćelijama obavljeni. „Preko 600 zainteresovanih se prijavilo. Naručeno je još oko dvadesetak setova što sprematozoida što jajnih ćelija“, dodaje Stefanović.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: RTS, Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.