blank

SZO upozorila: Veštački zaslađivač aspartam mogući uzročnik raka

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasiće u julu veštački zaslađivač aspartam, koji se masovno koristi širom sveta, kao mogući uzročnik raka.

blank
foto: pixabay

Prema navodima izvora, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odeljenje za istraživanje raka SZO, prvi put će sledećeg meseca označiti aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, poput dijetalnih gaziranih pića i žvakaćih guma, kao „mogućeg izazivača kancera za ljude“.

Zaključak agencije, finalizovan ranije ovog meseca nakon sastanka spoljnih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne, na osnovu objavljenih dokaza, ali se ne bavi preporukama koja količina proizvoda je bezbedna za konzumaciju.

Takvu preporuku pojedinicima daje drugi stručni odbor SZO za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive), zajedno sa odlukama drugih nacionalnih regulatora.

JECFA i IARC nezavisno jedno od drugog analiziraju posledice konzumacije aspartama, a njihovi zaključci biće objavljeni istog dana – 14. jula.

Portparol IARC-a rekao je da su zaključci odbora IARC i JECFA poverljivi do jula, ali je dodao da se oni „podudaraju“, a da zaključak IARC-a predstavlja „prvi osnovni korak u razumevanju kancerogenosti“.

Od 1981. godine JECFA smatra da je aspartam bezbedan za konzumaciju u ograničenim dnevnim dozama, a nacionalni regulatori dele ovo mišljenje, uključujući u SAD i Evropi.

021

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Počela jesen

Jesen je počela 23. septembra u 8.50 sati, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ iz Beograda. Pročitaj još Objavljene cene goriva RGZ: Najskuplji kvadrat prodat

Detaljnije »
blank

Objavljene cene goriva

Objavljene su nove cene goriva, koje će važiti narednih sedam dana. Litar evrodizela ove nedelje na pumpama će maksimalno koštati 211 dinara, a benzina evropremijum

Detaljnije »
blank

Objavljene nove cene gasa

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije je na sednici održanoj 21.09.2023. godine dao saglasnost na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.