blank

SZO upozorila: Veštački zaslađivač aspartam mogući uzročnik raka

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasiće u julu veštački zaslađivač aspartam, koji se masovno koristi širom sveta, kao mogući uzročnik raka.

blank
foto: pixabay

Prema navodima izvora, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odeljenje za istraživanje raka SZO, prvi put će sledećeg meseca označiti aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, poput dijetalnih gaziranih pića i žvakaćih guma, kao “mogućeg izazivača kancera za ljude”.

Zaključak agencije, finalizovan ranije ovog meseca nakon sastanka spoljnih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne, na osnovu objavljenih dokaza, ali se ne bavi preporukama koja količina proizvoda je bezbedna za konzumaciju.

Takvu preporuku pojedinicima daje drugi stručni odbor SZO za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive), zajedno sa odlukama drugih nacionalnih regulatora.

JECFA i IARC nezavisno jedno od drugog analiziraju posledice konzumacije aspartama, a njihovi zaključci biće objavljeni istog dana – 14. jula.

Portparol IARC-a rekao je da su zaključci odbora IARC i JECFA poverljivi do jula, ali je dodao da se oni “podudaraju”, a da zaključak IARC-a predstavlja “prvi osnovni korak u razumevanju kancerogenosti”.

Od 1981. godine JECFA smatra da je aspartam bezbedan za konzumaciju u ograničenim dnevnim dozama, a nacionalni regulatori dele ovo mišljenje, uključujući u SAD i Evropi.

021

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.