fbpx
Auxality"/
Naslovna Kultura Dodeljeno deset povelja povodom desetogodišnjice smrti Radomira Konstantinovića
Čepom do osmeha

Dodeljeno deset povelja povodom desetogodišnjice smrti Radomira Konstantinovića

 

Gradska biblioteka Subotica saopštila je da je uručenje Povelje „Radomir Konstantinović“ planirano za 27. mart u Subotici, na dan rođenja ovog književnika,  ali je, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, datum dodele pomeren.

Ipak, prof. dr Vladimir Gvozden, dr Ivan Milenković i prof. dr Gojko Tešić, žiri za dodelu Povelje „Radomir Konstantinović“, jednoglasno su odlučili da za 2019. i 2020. godinu bude dodeljeno deset povelja povodom desetogodišnjice smrti Radomira Konstantinovića.

„Povelju su – umesto istoimene nagrade dodeljivane prethodnih godina, za koju u uslovima kovid-epidemije nisu uspeli da osiguraju materijalna sredstva – utemeljlili Izvršni odbor manifestacije Dani Radomira Konstantinovića i Gradska biblioteka Subotica, uvereni da će ona imati duboku simboličku vrednost, a dodeljivaće se bijenalno, po pravilu jednom ili najviše dvojici autora najvrednijih književnih i filozofskih ostvarenja, koja su u estetsko- književnom i filozofsko-humanističkom smislu na tragu poetike Radomira Konstantinovića“, navedeno je u saopštenju.

Dobitnici povelja su Oto Tolnai „Skandal: izbor pesama 2001-2017″ KOV, Vršac, 2020; Bora Ćosić „Dnevnik 2013-2020″ Lom, Beograd, 2020; Filip David „Jesmo li čudovišta“ Službeni glasnik, Beograd, 2019; Slavoj Žižek „Kao lopov u noći. Kako misliti kapital“ Preveo Darko Ilin. Novi Sad, Akademska knjiga, 2020; Dragan Prole „Jednakost nejednakog. Fenomenologija i rane avangarde“ Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, Novi Sad, 2019; Ivan Lovrenović „Putovi su, snovi li su“ Fraktura, Zagreb, 2020; Ješa Denegri „Jedna moguća istorija umetnosti XX veka“ Službeni glasnik, Beograd; Božo Koprivica „Vježbanka Danilo Kiš“ Karioke, Beograd, 2020; Vlaho Bogišić „Nedovršeni Bogišićev Ustav i druga međuplemenska razmatranja“ Službeni glasnik, Beograd, 2020, te Tomislav Brlek „Tvrdi tekst. Uvid i nevid moderne hrvatske književnosti“ Fraktura, Zagreb, 2020.

Kako je navedeno u saopštenju, žiri jednoglasno smatra da je izbor i autora i dela antologijski po svemu, te da je reč o ostvarenjima koja su deo konstantinovićevske tradicije modernosti na bivšim jugoslovenskim prostorima. Žiri je takođe predložio da dobitnici ovog priznanja, zajedno sa dobitnicima istoimene nagrade iz prethodnih godina, budu učesnici simpozijuma koji će biti posvećen sveukupnom stvaralačkom opusu Radomira Konstantinovića.

Foto: Vikipedija