blank

Počela Svetosavska nedelja

blank

Izložbom slika „Kodovi Danila Vuksanovića“ u Zadužbini Dušana Radića sinoć je otvorena tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja” posvećena Svetom Savi, utemeljivaču srpske države, srpske pismenosti, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju, državniku, mirotvorcu, zakonopiscu.

U ime SKC „Sveti Sava“ prisutne je pozdravio predsednik Glavnog odbora Centra, Mile Tasić. Uz  podsećanje da Centar  ove godine obeležava trideset godina od osnivanja, naveo je da SKC „Sveti Sava“ prezentuje „ono najbolje što je u našem rodu“,  da je pre pet godina za rad dobio Vukovu nagradu i da tim priznanjem malo institucija u našem gradu može da se pohvali.

blank

Tokom ovogodišnje „Svetosavske nedelje“, od 21. do 26. januara, biće održano pet programa. Za razliku od ranijih godina, kada je ova manifestacija trajala sedam dana, ovogodišnji svetosavski program po strukturi i obimu prilagođen  je trenutnim epidemiološkim uslovima koji su propisani za održavanje kulturnih događaja. Svečanom otvaranju „Svetosavske nedelje“ prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor i član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture, Miloš Nikolić, saopštila je Gradska kuća.

„Na samom osnivanju veliku podršku smo dobili od najuglednijih akademika, naučnika, kulturnih radnika, umetnika, velikog broja sunarodnika što nas je svih ovih godina obavezivalo da svoju misiju izvršavamo na najbolji način. Ova trideseta godina kontinuiteta nas još više obavezuje da osvetlimo sve ono što je do sada u senci skrivano, a bilo je tako značajno za naš razvoj, ali da se istovremeno posvetimo i svemu savremenom i modernom“, rekao je, između ostalog, Mile Tasić.

Večeras će biti predstavljen časopis „Luča“, a 23. januara o zaveštanju Svetog Save govoriće autor istoimene knjige Luka Mičeta. Za 25. januar najavljena je duhovna tribina „Srpski kulturni i ekonomski obrazac u Karlovačkoj mitropoliji“. Na tribini će govoriti Miroslav Ilić, pomoćnik sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

Prema najavi organizatora, svi programi Svetosavske nedelje biće dostupni od 20 časova na „Jutjub“ kanalu Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ u danima u kojima su zakazani.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

TOP 50 albuma 2022. godine

U 2022. uživali smo u sjajnim konceptualnim radovima, od kojih su mnoga obeležena duhom oslobođenja i pregrupisavanja nakon godina izolacije. Imali smo povratke legendarnih umetnika

Detaljnije »
blank

Džon Koks u “Krupari”

U nedelju, 25. septembra, gost Đorđa Kuburića u “Krupari” biće prevodilac Džon Koks. Povod za Koksovo gostovanje je objava romana “Put za Birobidžan” Judite Šalgo

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.