blank

Paralelna montaža

blank

Ukoliko je desetogodišnja istraga ubistva Milice Barašin još uvek intenzivna, kako tvrdi subotička policija, zašto majku ubijene devojčice niko ne obaveštava o pomacima istrage? Jedino pomaci, pa makar bili retki i sporadični, decenijsku istragu mogu da učine približno intenzivnom

Branko M. Žujović

Šestog oktobra ove godine, uoči godišnjice ubistva devojčice Milice Barašin, zamolio sam Policijsku upravu u Subotici da redakciji portala Subotičke.rs odgovori na pitanja u vezi istrage tog ubistva.

Molba se, vrlo konkretno, odnosila na nove informacije u istrazi i naročito tvrdnju majke ubijene devojčice, Svetlane Simendić, da je policija nije kontaktirala godinama.

U izjavi za naš portal, Svetlana Simendić je rekla da su joj, još na početku istrage, u policiji obećali da će je, s vremena na vreme, obaveštavati o novostima, ali da se to nije dogodilo. Majka ubijene devojčice čak tvrdi da je policija za deset godina ni jednom nije pozvala prva.

Svetlana Simendić je kontakt sa policijom prekinula pre nekoliko godina, kada je, kako tvrdi, otišla u policiju da se interesuje o toku istrage. Tamo su joj rekli da je inspektor, zadužen za slučaj ubistva njene ćerke, izvan zgrade. Prema tvrdnji majke, ispostavilo se da je inspektor bio u zgradi, ali da, iz nekog razloga, nije želeo da je primi.

Svetlana Simendić je tu okolnost doživela kao uvredu. Bila je ponižena. Od tada se, kako tvrdi, više nije obraćala policiji.

Odgovor policije na moju molbu za pribavljanje informacije od javnog značaja nije obuhvatio ni jedno postavljeno pitanje.

Povodom Vašeg pitanja obaveštavamo Vas da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i dalje intenzivno rade na pronalasku učionioca krivičnog dela ubistvo Milice Barašin.

To je doslovan prepis odgovora Policijske uprave. Nigde ni pomena o novim informacijama u vezi istrage, odnosno da li ih ima ili nema, ni odgovora na pitanje da li je istinita tvrdnja Svetlane Simedić da je policija godinama ne kontaktira.

Ukoliko je desetogodišnja istraga ubistva Milice Barašin još uvek intenzivna, kako tvrdi subotička policija, zašto majku ubijene devojčice niko ne obaveštava o pomacima istrage? Jedino pomaci, pa makar oni bili retki i sporadični, decenijsku istragu mogu da učine donekle intenzivnom.

U suprotnom, policija nas lakonski sročenim opštim mestima, koja znače sve i ne znače ništa, zavlači za Goleš planinu, a to je nedopustivo.

Čitava ova stvar je ozbiljna u meri u kojoj je ubistvo ozbiljna stvar i u meri u kojoj su ozbljne institucije države.

Nerešeno ubistvo Milice Barašin jedna je od najvećih mrlja u novijoj istoriji grada. Ono što svakog sedmog oktobra u medijima čitamo je paralelna montaža života.

Javnost čeka bilo kakvu vest o ubistvu male Milice, pa makar i onu da vesti, zapravo, nema. Ako je to tako, to treba tako i saopštiti.

Paralelnom montažom opštih mesta i izbegavanjem odgovora, samo anesteziramo javno mnenje. Konkretni odgovori, naime, umnožavaju konkretna pitanja, a izgleda da je malo kome do konkretnih pitanja i još manje do konkretnih odgovora stalo.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.