blank

Subotičke.rs ne prihvataju novac dobijen na medijskom konkursu

blank

Veći deo svog projekta, posvećenog perspektivama razvoja Subotice, naša redakcija pokušaće samostalno da realizuje tokom ove godine

Skup posvećen medijskim konkursima u Subotici, Bačkoj i drugim delovima naše zemlje organizovaćemo u Pres-centru Udruženja novinara Srbije u utorak, 14. juna, sa početkom u 11 časova

Branko M. Žujović

Kada poznati lanac kladionica najavi otvaranje svog objekta u neposrednoj blizini škole, retki mediji, kao što je naš, tu vest objave pitajući, u hodu, nadležne zbog čega dozvoljavaju kršenje zakona.

Ostali malo sačekaju, pa se jave kladionici zbog reklame, nakon čega, omašćeni, svoju uređivačku politiku ponovo gurnu u pesak.

U tome je razlika između nas i većine drugih lokalnih medija.

Novinarstvo je misija, a ne tezga ili biznis u užem smislu, sa slivnicima za klikove, reklame i nezasluženi konkursni novac iz javne kase.

Medij čija uređivačka politika sledi novinarstvo kao misiju, štedi novac zajednice i štiti na svakom koraku interes javnosti. Ovi drugi zajednicu nemilice pelješe, ne hajući za javni, već isključivo za svoj lični interes.

Kada sam, svojevremeno, objavio kompletnu imejl prepisku iz Gradske kuće, iz koje se jasno videlo da je u toku bio skandalozni pokušaj nedozvoljene izmene plana izgradnje palićke kanalizacije (unošenjem mogućnosti ugradnje znatno skupljih, a tehnički potpuno nepodesnih cevi), to je, uz hrabro protivljenje odgovornog projektanta, bilo dovoljno da ne baš zanemarljiva razlika u ceni ostane tamo gde jeste, u gradskoj kasi, umesto da se, na nedozvoljen način, slije u tuđe džepove.

Onoga časa kada smo, pre koju nedelju, objavili vest da „Balkan bet“ planira da otvori kladionicu uz samu Osnovnu školu „Sonja Marinković“, mi smo zauvek zatvorili vrata te firme za bilo kakvu reklamu. Ovakvih primera ima sijaset.

Zbog toga je postojeći, degenerisani, koncept sufinansiranja medijskih projekata u našoj zemlji neodrživ. Novac iz opštinskih i gradskih kasa, a to je slučaj i u našem gradu, odlazi u konkursni vetar, koštajući građane umesto da im doprinosi.

Imajući u vidu činjenicu da smo medij koji sledi novinarsku profesiju u formatu misije i da smo, odlukom subotičke medijske komisije u kojoj su većinu činili članovi povezani sa medijskim organizacijama Vladana Stefanovića, čije su firme među najvećim dobitnicima konkursnog novca u našoj zemlji, za ambiciozan projekat koji se tiče razvoja Subotice „dobili“ svotu od sto hiljada dinara, koja ne može da pokrije ni najmanji deo našeg projekta, redakcija sajta Subotičke.rs odlučila je da pomenuti iznos ne prihvati.

Smatramo da je jedina svrha dodeljivanja ovakve sume za projekat koji, bez imalo sumnje, zaslužuje znatno više, pokušaj poniženja naše redakcije. Tome u prilog govori i činjenica da su milionska sredstva dobile privatne produkcije koje su lane ispostavljale neprihvatljive troškove Subotičanima, sva dobijena sredstva prebacivale drugim organizacijama i preduzećima, a da, pritom, nisu do kraja opravdale ni dobijena, ali ni uložena sredstva.

Od našeg projekta, ipak, nećemo odustati. Pokušaćemo da ga u što većem delu ostavrimo sopstvenim snagama.

Naš projekat obuhvata seriju skupova posvećenih razvoju grada u oblasti medija, ekonomije, zaštite životne sredine, energetike i drugih važnih tema, zatim seriju ambicioznih intervjua na ove teme i istraživanje javnog mnenja.

Prvi od šest planiranih skupova, onaj posvećen medijima, biće održan već u utorak, 14. juna, sa početkom u 11 časova, u Pres-centru Udruženja novinara Srbije u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Na njemu ćemo, pred nacionalnim medijima, još glasnije progovoriti o radu medijskih komisija u Subotici. Pored rada pomenutih komisija u našem gradu, biće reči i o njihovom radu u drugim gradovima i opštinama Bačke, kao i u drugim delovima naše zemlje.

Na skup ćemo pozvati kolege iz Beograda i drugih gradova, predstavnike medija, reprezentativnih novinarskih udruženja, ali i organizacija okupljenih oko Vladana Stefanovića, kao i samog Stefanovića koji je do sada odbijao da govori javno o svojoj ulozi na medijskim konkursima.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.