blank

Zoološki vrt nema pravo da ćuti o lavićima

blank
Ne postoji, barem ne u ovom trenutku, ni jedna indicija da je Zoološki vrt odgovoran za uginuće četiri mladunčeta lava, ali ova ustanova ne sme sebi da dozvoli piar krizu nacionalnih razmera, ćutanje i uvlačenje u informativnu ljušturu. Nikoga ne zanima dopada li se Zoološkom vrtu izveštavanje medija. Oni su dužni da javnosti podastru informacije, a ne da uređuju medije

Branko M. Žujović

Naša redakcija prva je objavila vest da su uginula četiri lavića koje je lavica Kiara letos donela na svet. Informaciju smo dobili od osobe zadužene za odnose sa javnošću u Zoološkom vrtu, nakon što se sam Zoološki vrt o lavićima ućutao, a naši čitaoci, poneti letošnjim oduševljenjem, zapitali šta je sa njima.

Vest smo preneli faktografski, objavljujući ono što smo od sagovornice saznali, a to je da se takve stvari, naprosto, često dešavaju. Naročito u Zoološkim vrtovima, gde se generacije životinja međusobno prečesto ukrštaju.

Na osnovu onoga što je naknadno moglo da se sazna iz nezvaničnih izvora, izgleda da je otac uginulih lavića istovremeno i otac njihove majke. To ne mora da bude uzrok uginuća lavića, ali svedoči predočenu okolnost osuđenosti mužjaka i ženki u zoološkim vrtovima na vrlo uzak krug jedinki, a to ne doprinosi preterano šansi mladunaca da prežive i postanu odrasle jedinke.

Ne postoji, barem ne u ovom trenutku, ni jedna jedina indicija koja ukazuje da je Zoološki vrt odgovoran za uginuće četiri mladunčeta lava.

Našu vest najpre je preuzeo Telegraf, a potom se razmnožila mrežama i po ostalim medijima. Kao što sam pomenuo, mi smo vest preneli faktografski, kao informaciju, bez reči komentara ili bilo kakvog interpretativnog dodatka. Stoga nemamo nikakve veze sa insinuacijama u vezi sa sudbinom lavića i kritikama koje su, ponegde, premašile ne samo granice osnovane sumnje već i dobrog ukusa.

Od Zoološkog vrta novinari su ove nedelje dobijali jedan jedini odgovor, tako specifičan za ustanove kojima upravljaju stranački nameštenici: ustanova ne želi da komentariše bilo šta u vezi sa uginulim lavićima, budući da je nezadovoljna izveštavanjem medija.

Najpre, izgleda da je Zoološki vrt letos požurio da javnost upozna sa lavićima. U drugim Zoološkim vrtovima sačeka se mesec ili dva, dok mladunci ne očvrsnu, a njihova sudbina ne postane izvesnija.

Onoga časa kada su slikali laviće i objavili vest da su se omacili, upućen je nezvanični poziv ljudima da posete Zoološki vrt. To je u letnjim mesecima možda imalo izvesnu komercijalnu logiku. Međutim, kada su mladunci nedugo potom uginuli, u Zoološkom vrtu su pokušali da tu činjenicu prećute ili je makar saopšte što je kasnije moguće.

Tu su debelo pogrešili.

PROČITAJTE ZAŠTO BI ZOOLOŠKI VRT KONAČNO TREBALO DA ODGOVORI NA PITANJA KOJA SMO IM POSTAVILI

Javnost se itekako interesovala za svoje nove ljubimce. Zbog toga je danas intenzitet gneva javnosti proporcionalan intenzitetu letošnjeg oduševljenja.

Nikoga ne zanima dopada li se Zoološkom vrtu izveštavanje medija. Oni su dužni da javnosti podastru informacije o svom radu, uključujući i uginuće mladunaca, naročito kada javnost iskaže značajno interesovanje za njih, a ne da uređuju medije.

Zoološki vrt na Paliću je u nacionalnim okvirima poznata ustanova. Ona ne sme sebi da dozvoli ćutanje, uvlačenje u informativnu ljušturu i na koncu jednu ružnu piar krizu na koju menadžent, barem za sada, nema nikakav odgovor.

Ova nemila epizoda bi ipak trebalo da bude povod za nadležnu inspekciju, gradsku upravu i samu javnost da se preispita rad Zoološkog vrta i česta uginuća životinja. Da se preispita i proveri ono što se među zaposlenima, ali i u široj gradskoj javnosti, već dugo govori o stanju nekih od tamošnjih službi. Da se makar preispita rad i učinak veterinara, na primer, čiji nadimak među kolegama sam za sebe prilično govori.

Budimo direktni. Zoološki vrt na svom čelu zahteva posvećenika, a ne stranačku marionetu. Posvećenika je bilo u prošlosti i zahvaljujući njima se ova subotička ustanova pročula u celoj bivšoj Jugoslaviji, pa čak i u ovom delu Evrope. Bilo ih je makar do prošle decenije, kada je Zoološki vrt postao stranački plen.

Ispravite me ukoliko grešim.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

blank

Veštačka oplodnja bolnice

Vršilac dužnosti direktora ovdašnje bolnice, Saša Dželebdžić, nastavlja neslavnu praksu ćutanja o pitanjima od javnog značaja. U ovom trenutku nemoguće je proveriti hoće li, uprkos

Detaljnije »
blank

Farma

Onaj ko dozvoljava zakonitu prodaju domaćeg mleka na pijaci može da podstakne i dostavu. Postoje sasvim solidni i lako dostupni mobilni hladnjaci za tako nešto.

Detaljnije »
blank

Vernikovo kolo

Šizofren je grad koji u pola devet uveče sahrani biskupa u katedrali, u devet, dvesta metara dalje, priredi šou Zorice Brunclik i sve to flambira

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.