blank

Zaposlenima u Apoteci Subotica najavljeni ugovori o radu na tri meseca

blank

Vlasnik “Galen farmaVeljko Dželetović poručio da u njegovoj kompaniji ne postoji mogućnost osnivanja sindikata. Predstavnici sindikata Apoteke Subotica nisu imali uvid u potpisani ugovor o zakupu apoteka

Branko M. Žujović

U ponedeljak je u Novoj opštini održan prvi sastanak poslovodstva kompanije “Galen farm” sa zaposlenima u Apoteci Subotica. “Galen farm je”, podsetimo, ugovorom potpisanim 29. decembra prošle godine zakupio subotičke apoteke. Vlasnik “Galen farma”, Veljko Dželetović, poručio je tom prilikom zaposlenima u Apoteci Subotica, koje njegova kompanija treba da preuzme, da neće imati mogućnost sindikalnog organizovanja. Od ukupno 72, “Galen farm” bi kao zakupac trebalo da preuzme 62 radnika Apoteka Subotica.

Na sastanku nije vođen zapisnik, razumeli smo da je to neka vrsta uvodnog sastanka. Izlaganja na sastanku nisu bila najkonciznija. Pominjali su da će nam biti ponuđeni ugovori o radu najpre na tri, a potom na šest meseci. Nama to nije zvučalo sjajno, a porazno je zvučalo ljudima koji su u Apoteci Subotica veoma dugo ili su, uopšte uzevši, iza njih dve ili tri decenije radnog staža. Ipak, ostalo je na tome da će sa zaposlenima biti održani pojedinačni sastanci, a rečeno je i da će zarade, koje budu dogovorene, biti stroga poslovna tajna – kaže izvor portala Subotičke.rs iz Apoteke Subotica koji je prisustvovao pomenutom sastanku.

blank

Predsednik sindikalne organizacije u Apoteci Subotica, Nebojša Đokić, potvrdio je informaciju našeg portala da sindikat nije upoznat sa konačnom verzijom potpisanog ugovora o zakupu subotičkih apoteka.

Smatram da je sindikat morao da bude uključen u proces dogovaranja i da smo morali da ostvarimo uvid u konačni ugovor, što ćemo svakako i zatražiti – kratko je prokomentarisao Đokić.

Izvor portala Subotičke.rs iz Apoteke Subotica dodaje da je vlasnik “Galen farma” na sastanku rekao da je iznenađen brojem nefarmaceutskog osoblja u Apoteci Subotica i da je njihov tačan broj saznao uoči sastanka.

Postoji puno otvorenih pitanja i nedorečenih odgovora. Na primer, šta će biti sa kolektivnim životnim osiguranjem koje imamo preko sindikata? Ukoliko u “Galen farmu” ne postoji mogućnost organizovanja sindikata, šta će biti sa našim osiguranjem? Kada je na sastanku postavljeno pitanje o različitim uslovima preuzimanja radnika u Subotici u odnosu na somborsko iskustvo “Galen farma”, dobili smo neodređen odgovor – kaže naš izvor.

blank

Podsetimo, Apoteka Subotica je 6. novembra prošle godine raspisala javni oglas za zakup svojih apoteka, pošto se u međuvremenu odustalo od koncepta javno-privatnog partnerstva. Javno nadmetanje održano je 27. novembra, uz učešće samo jedne kompanije.

Farmaceutska kuća “Dr Maks”, čija je prijava na tender za zakup subotičkih apoteka odbijena, tvrdi da su tenderski uslovi u Subotici eliminisali većinu potencijalnih ponuđača, uključujući i najveće igrače na tržištu. Ova kompanija podnela je zbog toga početkom decembra tužbu Upravnom sudu protiv Apoteke Subotica.

“Tužba je podneta protiv obaveštenja Apoteke Subotica, od 25. novembra ove godine, kojim su nas obavestili da naša prijava ne ispunjava uslove iz Javnog oglasa za davanje u zakup poslovnih prostorija putem javnog nadmetanja, te da iz tog razloga ne možemo pristupiti postupku javnog nadmetanja, koje je bilo zakazano za 27. novembar”, navedeno je u odgovoru “Dr Maksa” našoj redakciji.

Apoteka Subotica nije u zakonom propisanom roku našoj redakciji dostavila izveštaje o svom poslovanju, niti je odgovorila na pitanje o stimulacijama na plate koje su u toj kući isplaćivane u poslednje vreme, iako je Gradska kuća saopštila da je gubitak Apoteke Subotica oko 160 miliona dinara. Zbog toga je redakcija portala Subotičke.rs prinuđena da se obrati povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja.

blank

Početkom ove nedelje od kompanije “Galen farm” zatražili smo potvrdu i komentar o informacijama kojima raspolažemo sa sastanka održanog u ponedeljak, ali do danas odgovore na postavljena pitanja nismo dobili.

Od subotičke gradske uprave redakcija je danas zatražila potpisanu verziju ugovora i komentar o činjenicama iznetim na sastanku predstavnika “Galen farma” sa zaposlenima u Apoteci Subotica.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.