blank

Sačuvajmo centar grada!

blank

Kako se grad koji ima najstarije sačuvane projekte i arhitektonske planove na prostoru Republike Srbije našao u situaciji da menja svoj identitet centra grada, podređujući ga investitoru?

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da se protivi, kao je navedeno, stihijskoj urbanizaciji strogog centra grada zgradama koje svojom visinom i izgledom narušavaju istorijsko nasleđe.

“Neshvatljivo je kako Sekretarijat za građevinarstvo u Gradskoj kući dozvoljava gradnju dvanaestospratnog solitera u strogom centru Subotice. U objašnjenju se napominje da će se nedostatak zelenih površina nadomestiti projektantskim rešenjem na 6. spratu, gde će postojati zelene površine koje će imati dovoljno zelenila da se uklopi u postojeći plan detaljne regulacije. Nije samo zelena površina ta koja je odlučujuća, naprotiv, moramo sačuvati istorijsko nasleđe, ambijentalni prostor centra bez zgrada i objekata koji to narušavaju.

Od ovakve odluke i izgradnje dvanaestospratnice u strogom centru Subotice bili bi zadovoljni samo investitor i političari koji podupiru takve odluke.

Grad je 2019. godine, za vreme mandata gradonačelnika Bogdana Labana, potpisao Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta sa privatnim preduzećem SMB gradnja d. o. o. Tada je nesumnjivo pričinjena šteta gradu koja je mogla donekle da bude izbegnuta davanjem lokacijskih uslova koji ne bi dopuštali ovako veliku spratnost objekta.

Gradonačelnik Stevan Bakić podržava ovakvu odluku pomenutog sekretarijata, pravdajući je “strukom”, odnosno smatrajući da su Sekretarijat za građevinarstvo i Javno preduzeće za upravljanje putevima u pravu. Odluka je svakako loša, jer otvara pandorinu kutiju u razvoju grada.

Kako se grad koji ima najstarije sačuvane projekte i arhitektonske planove na prostoru Republike Srbije našao u situaciji da menja svoj identitet centra grada, podređujući ga investitoru?

Disonantni tonovi oko izgradnje dolaze od predsednika Skupštine grada, Balinta Pastora, koji negoduje, ali dodaje da ne može ništa da se učini, iako ima na svojoj strani podršku Međuopštnskog zavoda za zaštitu spomenika.

Naravno da može, pogotovo ako imamo u vidu da je SVM u koaliciji sa SNS. Da ta koalicija za cilj ima unapređenje grada i u infrastrukturnom pogledu, ali i u očuvanju istorijskog nasleđa, tada bi odluka bila takva da budući objekat ne narušava izgled užeg centra grada, pre svega svojom visinom.

Svakako, njihove izjave pokazuju da nema međusobnog dogovora dva koaliciona partnera koji vode grad, već se grad vodi interesima pojedinaca i investitora. Sve je podređeno bahatoj i neprimerenoj političkoj trgovini! I naravno, najveći gubitnik je grad i njegovi građani”, navedeno je u saopštenju Dveri.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Comments are closed.

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.