blank

Prošla i proba državne mature u srednjim školama (VIDEO)

YouTube video

66 hiljada učenika trećih razreda srednjih škola u Srbiji juče je polagalo probni državni ispit, odnosno probnu maturu iz srpskog jezika. Iako se već nekoliko godina priča o uvođenju državne mature koja bi bila i kvalifikacioni ispit za upis na fakultet, do sada se još uvek ne zna kako bi prijem na visoke obrazovne trebalo da izgleda.

Ipak, jučerašnji dan prošao je u znaku dobre atmosfere među đacima trećih razreda srednjih škola koji su od devet ujutro rešavali testove iz maternjeg jezika. Dok su čekali da počnu sa radom, komentarisali su kako treme nema i kako su pripremljeni za ovakav vid ispita. Ono što je zadavalo glavobolje i profesorima koji su želeli da današnji dan prođe što lakše i za njih i za trećake, su lične karte ili identifikacioni dokumenti koji su bili obavezni za prikazivanje i upis podataka. Bilo je onih koji se nisu setili da ih ponesu sa sobom. Najveća gužva bila je zapravo zbog toga.

blank

Tri sata za 23 pitanja iz maternjeg jezika bila su dovoljna, a Bojan koji je svoje znanje iz srpskog jezika testirao na današnjem probnom ispitu, rekao je da je sam test bio jednostavan i lagan.

Komentar zamenice direktorke Snežane Bašaragin da je sve prošlo kako treba i da je veliki broj đaka ove srednje škole izašao već nakon četrdesetak minuta, trebao bi da govori o efikasnosti svih da i ovaj stres prođe što lakše.

O uvođenju mature se priča još od početka dvehiljaditih, da bi se konačni odgovor nadležnih, da će generacija koja 2024. godine maturira, imati ispit držvne mature, pomerio na 2026. godinu. Po nekim mišljenjima, ni ovo nije adekvatan vremenski period za uvođenje državne mature, jer je mnogo nedoumica i otvorenih pitanja na relaciji srednje škole-fakulteti i Ministarstvo prosvete.

Što se Srednje ekonomske škole „Bosa Milićević“ tiče, novi smer – komercijalista je već otvoren za nove generacije.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.