blank

Istraživanje koje pogoduje ljubiteljima kafe: Viši nivo kofeina u krvi smanjuje rizik od dijabetesa

Viši nivo kofeina u krvi smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti pokazalo je najnovije istraživanje koje je obavio tim istraživača sa Instituta karolinska u Švedskoj.

blank
Foto: Pixabay

Tim na čelu sa Suzan Larson zaključio je da visoki nivoi kofeina u krvi mogu da smanje količinu telesne masti kod osobe i rizik od dijabetesa tipa 2, koji je povezan sa starenjem i određenim životnim navikama, prenosi Pais.

Autori istraživanja ističu da nisu sprovedena kontrolisana klinička ispitivanja koja su veoma skupa i složena za izvođenje, sa kojima može da se utvrdi uzročnost, odnosno uticaj kofeina na razvoj dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.

Naučnici su koristili novu metodu, poznatu kao Mendelska randomizacija (kontrolisano kliničko ispitivanje), koja koristi genetske varijacije sa poznatom funkcijom za procenu uzročnog efekta faktora rizika.

Ipak, uočeni efekat nije dovoljno velik pojedinačno da bi se razmotrilo ispijanje kafe za sprečavanje dijabetesa.

Korišćenjem ovog pristupa, koji pokušava da odvoji efekat kofeina u krvi na gojaznost ili dijabetes od drugih faktora vezanih za konzumaciju kafe, primećeno je da ljudi sa genetskim varijantama koje usporavaju preradu kofeina i favorizuju njegovo vece prisustvo u krvi imao niži indeks telesne mase i manji procenat masti.

Glavni razlog za smanjenje rizika od dijabetesa, kojem se pripisuje 43 odsto efekta je gubitak težine, uzrokovan, između ostalog, njegovom sposobnošcu da ubrza metabolizam i smanji apetit.

Autori istraživanja, objavljenog u časopisu BMJ Medicine, veruju da bi, s obzirom na njihove rezultate, bilo interesantno da se sprovedu nasumične studije, kako bi se videlo da li napici sa kofeinom i bez kalorija mogu da igraju ulogu u smanjenju rizika od gojaznosti i tipa 2 dijabetes.

Druga studija koju su sproveli naučnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 2017. godine, izračunala je da tri kafe dnevno smanjuju preranu smrtnost između osam i 18 odsto. Ipak, dodaje se, uprkos brojnim pozitivnim rezultatima, ove studije ne pružaju čvrste dokaze za to.

Tačnije, SZO je 1991. godine stavila kafu na listu mogućih kancerogena i godinama kasnije poništila odluku kada je otkriveno da se veca učestalost raka među uzgajivačima kafe može objasniti drugim povezanim navikama, kao što je cigareta koja ponekad ide uz kafu.

Izvor: 021

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.