blank

Iznenađujuća nutricionistička otkrića iz 2022. godine

Tokom 2022. doživeli smo mnoga iznenađenja kada su u pitanju naučna istraživanja na polju zdravlja i ishrane.

blank
Foto: Unsplash

Prošla godina bila je puna naučnih otkrića koja su direktno uticala na naš pristup ishrani, pa smo mislili da bi bilo dobro prisetiti se onih koja su najviše iznenadila, piše Eat This, Not That.

Beta karoten je povezan sa povećanim rizikom od srčanih bolesti

Beta karoten, narančasti pigment koji se nalazi u hrani kao što su bundeva, dinja i šargarepa, često se koristi kao dodatak za zdravlje očiju, imunitet i zdravlje kože. Međutim, nedavno istraživanje objavljeno u Journal of the American College of Cardiology otkrilo je šokantnu istinu o ovom pigmentu.

Ova studija proučavala je efekte uobičajenih dodataka ishrani poput omega-3 masnih kiselina, magnezijuma i beta karotena.

Nažalost, otkrili su da su suplementi napravljeni s beta karotenom zapravo povezani sa povećanim rizikom od smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Iako je razlog za ovo otkriće još uvek uveliko nepoznat, stručnjaci predlažu da klonite ovog dodatka ishrani.

Omega-3 kiseline smanjuju rizik od Alchajmerove bolesti za 49 odsto

Opšte je poznato da omega-3 masne kiseline pomažu u kognitivnom zdravlju, naročito kada se radi o smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti ili demencije.

Iako se omega-3 masne kiseline obično konzumiraju u hrani poput masne ribe ili raznih orašastih plodova i semenki, mogu da se uzimaju i u obliku dodataka ishrani.

Iako su mnogi ljudi svesni da omega-3 masne kiseline mogu da pomognu kada je u pitanju kognitivno zdravlje, neki možda nisu shvatili koliko ovaj suplement može da pomogne, sve dok nova istraživanja nisu objavljena prošle godine.

Studija, koja je objavljena u časopisu Nutrients u maju 2022., otkrila je da su ljudi koji su imali veće količine omega-3 masnih kiselina u svom organizmu, imali neverovatnih 49 odsto manju verovatnoću da će razviti Alchajmerovu bolest. Ovo je svakako uverljiv argument za kupovinu dodatka omega-3 masnih kiselina.

Biljne zamene za meso pružaju najniži kvalitet proteina

Oni koji se hrane biljnom ishranom mogli bi da budu šokirani kada saznaju da se mnoge biljne zamene za meso smatraju jednima od najmanje kvalitetnih dostupnih proteina.

Prošle godine su istraživači uporedili običnu piletinu sa pljeskavicama od soje. Otkrili su da, iako je lažna piletina sastavljena od 24 odsto proteina, ljudske ćelije nisu apsorbovale protein tako dobro kao kod obične piletine.

Ova otkrića su značajna za one koji ne jedu meso, jer to znači da će možda morati da ulože više truda da u svoju ishranu unesu visokokvalitetne proteine ​​od onih koji jedu meso.

Nezdrava ishrana može da poveća rizik od smrtonosne bolesti, čak i ako vežbate

Lako je pretpostaviti da ako se ne hranite zdravo, to možete da nadoknadite vežbanjem. Međutim, prošle godine su istraživači otkrili da nezdrava ishrana može da poveća rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti ili kancera, čak i ako redovno vežbate.

Studija, koja je objavljena u British Journal of Sports Medicine, zaključila je da su zdrava ishrana i redovno vežbanje jednako važni za smanjenje rizika od smrti.

Ovo je značajno za ljude koji su pretpostavili da moraju da se usredsrede na samo jedan aspekt svog zdravlja.

N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.