blank

Lek za potenciju najčešće falsifikovan u Srbiji, može da sadrži antifriz i otrov za pacove

Tiha i javnosti nepoznata pandemija falsifikovanja lekova, koja odnosi stotine hiljada života, zavladala je svetom, izjavio je za RTS Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

blank
Foto: Pixabay

Svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Prošlogodišnja zarada na ilegalnom tržištu dostigla je 431 milijardu evra, navodi SZO.

Zelić je za RTS izjavio da je SZO na poslednjem sastanku na kojem je prisustvovao iznela podatak da 700.000 ljudi godišnje umre zbog izostanka efikasnosti leka, koji se najčešće nabavlja na ilegalnom tržištu.

“Danas se falsifikuju lekovi za najteže bolesti, poput kancera. Kriminalci koji deluju na svetskom nivou su se udružili i pokušavaju da infiltriraju lekove u legalne lance snabdevanja”, naglašava Zelić.

stiče da se u Srbiji najčešće falsifikuju lekovi za erektilnu disfunkciju, koji se često nabavljaju ilegalnim putem.

“Pacijenti se stide da uđu u apoteku. To nije nikakvo opravdanje. Oštećenja bubrega i jetre, kao nuspojeve, su česta. Ako neko dođe u posed sumnjivih lekova, treba to da prijavi Agenciji za lekove”, upozorava Zelić.

Izvor: RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.