blank

Za svinje eutanazirane zbog Afričke kuge isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

Prošle godine za obeštećenje na ime ubijenih svinja, u cilju sprečavanja širenja bolesti Afričke kuge svinja, isplaćeno je 3,3 milijarde dinara. Ova bolest je, prema podacima Uprave za veterinu, potvrđena u toku 2023. godine na ukupno 2.788 gazdinstava na teritoriji 53 opštine, u 15 upravnih okruga.

blank
Foto: Kenneth Schipper on Unsplash

„Do 29. decembra prošle godine na području 48 opština u 15 upravnih okruga izvršena je odjava bolesti u 172 naseljenih mesta koja su bila proglašena zaraženim i ugroženim od afričke kuge svinja kod domaćih svinja“, navela je Uprava za veterinu u odgovoru Novoj ekonomiji.

U zaraženim gazdinstvima ukupno je u toku cele godine eutanazirano 78.242 svinje.

Trenutna situacija, kako su naveli, ukazuje na smirivanje i stabilizaciju situacije, a od početka ove godine Afrička kuga svinja potvrđena je na teritoriji 12 opština i pet okruga, na 25 gazdinstava kod domaćih svinja.

„Poslednji slučaj AKS kod domaćih svinja je potvrđen 20. marta ove godine na teritoriji Podunavskog okruga, u opštini Smederevo“, navela je Uprava i dodala da je u zaraženim gazdinstvima uginulo i eutanazirano 1.475 svinja od početka godine.

Do 25. marta, rešenja o proglašenju AKS su aktivna u pojedinim opštinama u šest upravnih okruga (Mačvanski, Sremski, Podunavski, Braničevski, Zaječarski okrug i Grad Beograd), dok su 12. marta ukinuta jedina rešenja koja su doneta u 2024. godini zbog pojave AKS u Kolubarskom okrugu.

AKS se prvi put pojavila 2019. godine u Srbiji, a vakcina za ovaj virus, prema navodima Ministarstva poljoprivrede, ne postoji.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.